Arkadaşlar,
Özel işlerim nedeniyle uzunca bir süre forumdan uzak kalmıştım. Bu arada döviz alıp satarak işlem yapanların forumlarını takip ettim.
FOREX (Foreign Exchange) kelime anlamı olarak döviz alım satımı anlamına geliyor. Kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin işlem yaptığı piyasaları anlatıyor. Buralarda kaldıraçlı işlem adıyla kendi paranızın üstünde miktarlarla işlem yapabiliyorsunuz. Böylece hızlı kazanabildiğiniz gibi eğer zarar ediyorsanız kısa sürede sermayeyi kediye yüklüyorsunuz.
Sermaye Piyasası kurulu Forex işlemi yapanların yüzde 86 sının zarar ettiğini bildiriyor.
Eğer bu piyasaya girecekseniz bir kumar oyununa dahil olacağınızı bildirmek istiyorum.
forumlarında belli bir dövizi al veya sat tavsiyelerini görürsünüz. Bunların tutma olasılığının zar atmaktan pek öteye gitmediğini söyleyeyim. Bu tavsiyeler döviz piyasasındaki gelişmelere göre yapılan tavsiyeler. Aslında bu işi profesyonel olarak yapanlar var. Paranızı onlara kaptıracağınızı söyleyeyim. Eğer tahminleriniz yüzde 60 seviyesinde bile olsa bu işten para kazanmak mümkün. Ancak böylesi tahminleri tutturabilmek için çok gelişmiş bilgisayar yazılımlarını kullanmanız gerekiyor. Bu tür yazılımlar yapay zeka içeren ve "Machine Learning" yani bilgisayarın öğrenmesini sağlayan yazılımlarla yapılıyor. Özetle sadece bir iki kuru kuruya geçmiş verilerle tahmin yapılarak para kazanılamıyor.
Internetteki İngilizce bir videoda bu işten para kazanan adamın onlarca matematikçiyi çalıştırarak sürekli olarak Terabyte'lar mertebesinde veriyi işlediklerini anlattığını gördüm.
Ayrıca çok büyük paralarla bu piyasayı yönlendirip dövizde oynaklık sağlayanlar var. Bunlar küçük yatırımcıyı dolduruşa getirip yönlendirebiliyorlar.
Sonuç olarak, bu piyasayı tavsiye etmiyorum.
Bütün bunları niye yazıyorum. İnternette hangi sayfayı açsanız Forex şirketlerinin reklamları karşınıza çıkıyor ve pek çok insan kısa yoldan zengin olma hayaliyle kendini bu piyasaya kaptırıyor.
Selamlar..