Bu iş 5-10 sene daha böyle gider tahminimce hem hız düşük hem kota 3 kuruşluk ülkelerde bile daha ucuza daha iyi şartlar var
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), neredeyse hiçbir kullanıcının memnun olmadığı adil kullanım kotası hakkındaki yeni eylem planını açıkladı. Önce kötü haberle başlamak gerekirse, adil kullanım kotası maalesef kalkmıyor. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte daha “mantıklı” boyutlara geliyor.
2016 yılı iş planını paylaşan BTK, 50 sayfalık raporunda hepimizin merakla beklediği adil kullanım kotası hakkındaki çalışmalarını da paylaştı. Kota ne yazık ki kalkmıyor ancak kotayla birlikte gelen veri indirme hızının düşme aralığı biraz daha yükseliyor. Yani örneğin adil kullanım noktasına ulaştıktan sonra internet hızınız 3 Mbps’ye düşüyorsa bundan sonra tahminen 5 Mbps’ye düşmüş olacak. Ancak ilerleyen dönemlerde açıklanacak olan rakamların yine kimseyi memnun etmeyeceği kesin gibi. Zira 100 Mbps internet paketi olan biri için 5 Mbps bile neredeyse karanlık 56K’lı dönemlere eş değer.
Sabit ve mobil interneti kapsayan yeni düzenlemeye ilişkin çalışmalar Ağustos 2016’da tamamlanacak.
_____
5 mbit yetmez ADSL 5 mbit olsun fiberde 8 mbit olsun neyse 5 sene sonra 8-16 mbit düşürürler. Hayırlısı indirim falan beklemiyorum.
Bu iş 5-10 sene daha böyle gider tahminimce hem hız düşük hem kota 3 kuruşluk ülkelerde bile daha ucuza daha iyi şartlar var
Adil Kullanım Kotası (AKK) olarak adlandırılan indirme limiti pek çok kullanıcıyı huzursuz ediyor. Bu soruna el atan Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), AKK'nin yeniden düzenlenmesi için işe koyuldu.
Geçtiğimiz günlerde 2016 yılı iş planını açıklayan BTK'nın listesindeki bir madde ilgi odağı oldu. BTK'nın listesinde yer alan maddeye göre AKK'ler yeniden düzenlenecek. BTK'nın bu madde ile ilgili açıklamaları ise şu şekilde; "Yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan tüketici talepleri nedeniyle sabit ve mobil internet erişimlerinde uygulanan AKK sonrası hızın iyileştirilmesi ve tüketicilere karşı şeffaflığın arttırılması amaçlanmaktadır." Açıklamalara göre AKK tamamen ortadan kalkmayacak fakat kullanıcıları mutlu edecek şekilde yeniden düzenlenecek.
Türkiye'deki internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun şikayetçi olduğu AKK, ortalama olarak 50-75 GB arasında oluyor ve AKK sonrası hız ise hemen hemen tüm paketlerde 3 Mbps'e düşüyor. Bu durumda kullanıcılar günümüzün popüler oyunlarını indirme sırasında sorun çekiyor. (Günümüzdeki bir oyunun ortalama 20-40 GB olduğunu düşünürsek AKK'nin pek de dost canlısı olmadığını söyleyebiliriz.) BTK'nın bu düzenlemesiyle AKK'nin 100-150 GB seviyelerine kadar yükseltileceği tahmin ediliyor.
Mobildeki akk alt hız limitine bi el atsalar keşke
Bu saçma uygulama kalkmayacaksa minimum hız 8 mbit, AKK de 150GB dan aşağı olmamalıdır.
Komple kökten kaldırılması lazım kotayı yükselterek bir yere varılmaz dünya para ödüyoruz tüketicinin yanında olsunlar.
Sözde biz Avrupai bir ülkeyiz ve hep Avrupa ülkeleri seviyesinde olduğumuzu iddaa ederiz yani en azından siyasetçiler böyle der ama gelin gorun ki oyle bişey yok maalesef. BTK incelesin avrupadaki internet servis sağlayıcılarının ne sartlarda abonelere hizmet verdiği bir bakalım onda sonra bunu ülkemize uyarlasın. Ama bizdeki olay halka hizmet değil 3 kuruş daha fazla nasıl kazanırım kimden rant daha fazla gelir getirir hep bunların peşinde koşuluyor. Elin Avrupalısı nasıl oluyorda AKK olmayan paketleri uygun fiyatlara sunuyor? Bizimkiler neden sunamıyor yada sunmuyor? Telekom topçu popçu oynatıp reklamlarda fiber gucu demeyi 206 km fiber döşedik demeyi biliyor. Hangi Avrupa ülkesinde fiber kullanıpta 50-75 gb kota olduğu gorulmus acaba merak ediyorum ben bunu.
Telekom yurt dışı cıkısları için 1 petabaytı yani 1024 gb kotayı 5-6 dolara alıyor sonra bize 50 gb kotayı 50-60 tlden satıyor. Yani kişi başına göre bakarsak neredeyse abone 0,017 tl ye geliyor 1 tb veri. bakın gb değil tb diyorum. ama biz 50 gb kotaya bunun kaç kat fazlasını oduyoruz varın siz hesap edin. Telekom üzüm yemiyor bağcıyı dövüyor ve bizi cok güzel dudukluyor. Almayada günlük 1tb kota varmış ve bu kota dolarsa hız dusuyormus ve ertesi gun tekrar hızın full. biz bunu hayal dahi edemeyiz o ayrı.
BTK muhtemelen kotayı 100 gb minimuma çıkartıp kota asımı sonrasını 5-6 mbit filan yapacaktır. Ama birde su var herkese aynı kota asım hızı uygulaması adaletsizliğe bir darbe daha vuruyor. Şimdi benim hzıım 50 mbit kota asımı sonrası hızım 3 mbit bunu her hıza aynı sekilde uyguluyor 16 mbit kullanana da 3mbit 100 mbit hız alan adamada 3 mbit böyle saçma bir sey olabilir mi? madem bu hız dusumunu yapıyorsun ozaman yüzdesel bir dusum uygula. ama oyle %20 de olması %40-50 civarı bir dusum olsun ki kullanıcı bu dusumde cok fazla etkilenmesin.
Adam 100 mbit net kullanıyor film indirdiğini varsayalım o hızla zaten 1 günde biter o kota geriye kalan 29 gun 3 mbit hız ile adam resmen dumur oluyor. Al sana ferrari hadi otabana çıkalım diyorsun ama hızın 30 kmyi geçmesin diyorsun. böyle saçma bir olay işte suan yapılan uygulamada.
Umarım BTK vatandaşı düşünerek hareket eder ve mantıklı bir revize olur. Benim pek umudum yok ama hadi hayırlısı diyelim
Usta durumu gayet net bir şekilde açıklamışsın.Türk Telekom devamlı interneti yoğun bir şekilde kullanmayan kişilerin internet kalitesini düşürmemek için interneti çok sık kullananları yavaşlattığını iddia ediyor.Mesela ayın başında herkesin adil kullanım kotaları sıfırlanmışken internet kalitesinde bozulma olmuyor.Şimdi bazı arkadaşlar sıkıntı yaşıyordur ve bu sıkıntılar altyapı sıkıntılarıdır.Bulunduğum bölgeye fiber internet geldiğinden beri ben altyapı ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım.
Önceden en düşük aylık kota 150-250 GB kota olsun diyordum.Şimdi günlük kota bu olsun diyorum.Günlük 200GB kotayı bitirenin hızı mevcut paket hızının yarısı olsun.Yalnız bu adil kullanım kotasının tamamen kalkması için ülkede veri merkezlerini çoğalması lazım.Örneğin Google ve Microsoft Avrupa'ya veri merkezleri açıyor.Bizim de ülke olarak veri merkezleri konusunda çalışmamız lazım.Böylelikle daha az yurt dışı çıkışı sağlar hem dışarıya fazla kaptırmayız ve en önemlisi internetimiz daha da hızlanır.
Dikkat ederseniz hiç ücret lafı geçmiyor İSS'ler AKK sonrası hız yükseldi bizim maliyetimiz arttı deyip fiyatları gene şişireceklerdir. Zaten 50 liradan aşağı internet paketi yok, simdi alt sınır 70 olur
ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
beni bitirdi adil kota bir oyun indiriyorum olay bitiyor interneti gazete gibi kullanamayız heralde kota nedir bana sorarsanız bu ayıplı hizmettir...
Var 50 liradan aşağı 30 liraya uydunet internet var canavar gibi ama malumunuz kablonet ülkemizin %95' inden fazla alanında mevcut değil, zaten en büyük sorun da telekomun rakipsiz olduğundan fiyatların her zaman yüksek çıtada seyretmesi, tek o değil superonline fiber de Turkcell çatısı altında birleştikten sonra ilk yaptığı ilerleyen aylarda hesaplı tarifelerinin fiyatlarına %30 lardan fazla zam yapmak oldu ilk işi, işin özü şu serbest piyasa ekonomisi talep oldukça arz yetse bile ücretler en iyi ihtimal sabit kalır hatta şirketler fırsatlarını buldukları ilk an fiyatlarını arttırırlar nasıl olsa ürün ya da hizmet satıyor adamlar biliyor örneğin ttnet o interneti misal fiyatını 100 lira yapsa bile millet kullanacak satın alacak daha pahalıya satmak varken ve pazarda monopolken niye daha az kar etsin ki, niye?
böyle halk olduktan sonra az bile yapıyorlar.padişahım cok yaşa
spekilasyondan başka birşey değil. ben daha bugüne kadar tüketiciyi koruyan bir kanun bir yasa bir düzenleme görmedim. ttnet benden 70 tl 1 ile 8 megabit arasında taahhüt vererek internet veriyor. çoğunlukla bu 5 megabiti geçmez. 100 gb kota dolunca sözde 3 megabit hıza indiriyor. oda muhtemelen 1 megabittir. dünyanın en pahalı ve en yavaş internetini kullanıyoruz.
Hikaye
İstediğimizi almak için büyük çapta interneti bırakabilecek bir sürü insan neti kapattırmakla tehdit edelim istediğimizi vermezlerse gerçekten kapatalım...
Birde şu var bu konuda çok bilgili değilim ama AKK kaldırılsa ya da bayağı yükseltilse TTnetin altyapısı kaldırır mı hele de tamamen kaldırılırsa gerçi o zaman da altyapıyı bunu kaldıracak şekilde altyapılarını yenilesinler organize bir toplum hareketi ve yukardaki önerimle istediğimizi alabiliriz..
İnternet hızının yükseltilmesi için başlatılan fiber dönüşüm hareketi, gündemdeki olaylar nedeniyle duraksamıştı. Çarşamba günü, hem fiber hem de AKK için güzel haber geliyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından başlatılan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da bizzat ilgi gösterdiği fiber dönüşüm hareketi, gündemdeki olaylar nedeniyle hızını kaybetmişti. Operatörler ve sivil toplum örgütleri tarafından duyurulan toplantı, hareketin yeniden hız kazanması için umut ışığı oldu.
Kimler katılıyor?
Sektörün önemli oyuncuları Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği üyesi şirketler, sektörün geleceğini şekillendirecek önemli bir gelişmeyi 27 Temmuz 2016 Çarşamba günü açıklamaya hazırlanıyor.
Toplantıya katılması beklenen kişiler arasında; Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın olması bekleniyor.
Türk Telekom neden yok?
Listede sizlerin de dikkatini çekecek önemli bir eksiklik var: Türk Telekom.
Bu girişim, en geniş altyapıya sahip operatör konumunda olup, paylaşıma yanaşmak istemiyor gibi görünen Türk Telekom ile rekabete yeni bir boyut kazandırabilir.
BTK’nın Adil Kullanım Kotası’nı (AKK) bu yıl içerisinde kaldırmaya söz vermiş olması, ihtiyaç duyulan fiber altyapının gerekliliğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu toplantıdan, güzel haberler almayı ümit ediyoruz.
kaynak : SDN - ShiftDelete.Net
Sıfır ümit içindeyim, bu operatörler abonelerini hiç düşünmezler..Hele hele AKK konusunda kıllarını bile kımıldatacaklarını sanmıyorum..Güzel haber çıkarsa milat ve sürpriz diye adlandıracağım..Hayırlısı olur inşallah
Bende bu durudan ümitliyim son zamanlarda gözüme takılan husus var ki Süperonline bulunduğum yer olan manisa merkezde resmen atılım yapmış durumda 4 koldan fiber internet hatlarının döşendiğini görmekteyim hızlı ilerlemekte piyasadaki rekabetin artacağını düşünüyorum