iyi olmuş devlete sırtını daya iş yapma vatandaşı zorda bırak işini halletme bugün git yarın gel telefonla halledilmez buraya gel endüşük 2500tl maaş al 9 saat çalış bu yasaya sevindim kimse kusura bakmasın...
Tek başına ****dara gelen AKP’nin ilk iş olarak Devlet Memurları Yasası’nı değiştireceği belirtildi.
Seçimden önce özellikle çalışma koşulları ve işçi maaşları konusunda vaatlerde bulunan AKP, tek başına ****dar olunca çark etti. Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır’ın haberine göre, AKP yeniden tek başına ****dara gelmesinin ardından ilk iş olarak kamuoyunda 657 olarak bilinen Devlet Memurları Yasası’nı değiştirecek. Daha önce yaptığı değişiklikler Anayasa Mahkemesi’nden dönen AKP, bu kez yasayı sil baştan değiştirmeyi planlıyor. Değişiklikler gerçekleşirse “işçi-memur” ayrımı ile birlikte memurun iş güvencesi de ortadan kalkacak. Memurların görevden alınması, görev yerlerinin değiştirilmesi kolaylaşacak. Görevden alınan memur açtığı davayı kazansa bile yeniden eski görevine dönemeyecek.
İşçi, memur ayrımını kaldırmak isteyen AKP, emekçileri “çalışanlar” adı altında tek bir kadroda toplamak istiyor. Bu hedef daha önce birçok kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirildi. Ancak sendikaların büyük bir bölümü bu değişikliğe karşı çıkıyor. Ayrıca memur tanımı anayasada da yer aldığı için anayasa değişikliği gerektiriyor. Bu nedenle şimdiye kadar bu yönde bir düzenleme yapılamadı. Ancak AKP memurlarla ilgili anayasa değişikliği gerektirmeyen yasal düzenlemeleri Meclis’ten geçirdi. 2014 yılında torba yasa ile daire başkanı, genel müdür gibi üst düzey görevlerde bulunan memurlar ile kolluk güçleri olan polis ve jandarmanın haklarında verilen görevden alma, yer değiştirme, unvan değişikliği kararlarına karşı dava açsalar bile eski görevlerine dönmelerini engelleyen değişiklik yapıldı. Değişiklik, görevden alınan memurun açtığı davayı kazansa bile yeniden eski görevine değil başka bir kadroya atanmasını öngörüyordu. Ayrıca mahkeme kararı da 1 ay içerisinde değil 2 yıl içerisinde uygulanacaktı. Mahkeme kararını uygulamayan yöneticiler hakkında ise hiçbir cezai işlem ya da soruşturma yapılmayacaktı.
İŞARETİ ERDOĞAN VERDİ
CHP’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi bu değişiklikleri anayasaya aykırı bularak iptal etti. Ancak AKP, Devlet Memurları Yasası’nı değiştirmekten vazgeçmedi. Seçimin ardından ilk iş olarak da bu yasa değiştirilecek. Bunun ilk işaretini de seçimden iki gün önce Cumhurbaşkanı, bir gün önce de Başbakan verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “paralel yapının” devletin içerisine sızmış bir virüs gibi olduğunu belirterek, “İstihbaratta da var, emniyet istihbarat, milli istihbarat, öbür tarafta emniyet teşkilatı, öbür tarafta silahlı kuvvetlerimiz, bütün bu yerlerin hepsinde bunlar var. Buralardan çok ciddi iletişim sağlamaya devam ediyorlar.
Bakanlıkların içerisinde, hemen hemen hepsinde var. Bunları A’dan Z’ye temizlemek mümkün değil. Her şeyden önce bir defa 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez. 657, yani Memurun Muhakemat Kanunu değiştiği andan itibaren burada farklı bir sistem oturtulabilir” dedi.
BAŞBAKAN: DEĞİŞTİRECEĞİZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu da yine seçimden bir gün önce 657 sayılı yasanın yeniden ele alınması gereken bir yasa olduğunu söyledi. İnsanların işe girdiği andan itibaren emekliliğine kadar hem devletin teminatı altında olmayı hem de çalışmasa bile maaşını almak istediğini ifade eden Davutoğlu, ama bir işadamının çalışmadığını düşündüğü elemanının yerine başka biriyle çalışabildiğini belirtti.
Belli bir memurun ya da bürokrasinin belli birtakım hukuki teminatları altında olabileceğini ancak bu durumun performansları etkilememesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, “Devlet de şunu diyebilmek durumunda, ‘Sen çalışmıyorsun ya da yanlış çalışıyorsun.’ Bir kişi ne suç işlerse işlesin ki öyle bir noktadaki, mesela 2 Kasım’da biz yeni hükümeti inşallah kurduğumuzda, ben şunu desem, ‘Başbakan olarak bir yıla aşkın gözlüyorum hepinizi, hesabı da ben veriyorum, siz vermiyorsunuz, yanlış iş olduğunda.
DANIŞTAY’DAN GERİ GELİYOR
O zaman ben şu bürokratları çok başarılı görüyorum, işlerine devam etsinler, şu bürokratları da başarısız görüyorum hani, bir müddet dinlenmeye alalım ya da farklı yerlerde görevlendirelim’ desem bütün o bürokratlar giderler Danıştay’a.
Bu paralel yapının etkin olduğu dönemlerde herhangi bir memura görev değişikliği yapsanız Danıştay’dan anında karar aldırıp, geri geliyor.”
“Bizim daha etkin daha ehil bir liyakate dayalı bir değerlendirme performans sistemini düşünmemiz lazım. 657’yi bu perspektiften de değerlendirebiliriz” diyen Davutoğlu, memurların en etkin şekilde değerlendirilmesini, onların bu süreçlerde kendi kabiliyetlerini, becerilerini ortaya koyacak şekilde esnek çalışmalarını tesis etmek gerektiğini söyledi. Davutoğlu’nun dile getirdiği “esnek çalışma” modeli de iş güvencesini ortadan kaldırdığı için sendikalar tarafından eleştiriliyor.
iyi olmuş devlete sırtını daya iş yapma vatandaşı zorda bırak işini halletme bugün git yarın gel telefonla halledilmez buraya gel endüşük 2500tl maaş al 9 saat çalış bu yasaya sevindim kimse kusura bakmasın...
nesine sevindin merak ettim devletin işlerini bu insanlar yapmıyormu arada her meslekte hatalı olanlar vardır onlara kesilsin ceza
Düzenleyen tostos59 : 04-11-2015 at 21:17
İşçi, memur, emekli yine üzülecek galiba.
Görevini yapmayan memurlara iyi olur bu yasa destekliyorum.
Yasanın işini yapmayanlar için çıkartılacağını mı düşünüyorsunuz!!!
Yeni gelecek hükümetten tüm çalışanlar (işçi,memur)yararına bir şey beklemeyin.bir sürü bahane bulup iyileştirme yapmazlar.yapsalardı 13 yıldır ****dardalar o zaman yaparlardı.üstelik ekonomi bu günden daha iyiydi.
Düzenleyen yildirim939 : 04-11-2015 at 22:49
Bilmeden yazmayalım.
Yasa çalışmasının işini iyi yapmayanlara çıkacağını sanmıyorum.
her yerde işini iyi yapmayanlar olabilir. ama bir mağduriyetiniz varsa memurun amiri konumundakilere başvurabilirsiniz.
memurlar hizmet üreterek, devletin işlerini yapmaktadır ve yasa, yönetmelik ile yapacakları her şey belirlenmiştir. bunların dışında çalışamaz veya davranamaz.
zaman zaman gündemde olan taşeronlaşma sorunları veya kadrolaşma ile ilgili haberleri takip ettiyseniz biraz farklı düşünebilirsiniz.
ikdidar yandaşı olmayanları devletin bütün kurumlarından atacaklar. bu kanunda kılıfı olmuş. Halk memnun olduğuna göre kimsede sesini çıkarmasın. nede olsa bizim millet. başı sıkışınca bağırıyor.
Çok yerinde bir iş olur bu gün devlete millete hain kumpasların, paralel yapıların emrinde olanla malesef her defasında mahkeme kararı ile geri geliyorlar,devlet memuru olana kadar el etek öpenler memur olduktan sonra halka yukarıdan bakmaya kendilerini memur değil devlet gibi görmeye başlıyorlar niyet okuyucular istediğini söylesin artık her şey rayına oturmaya başladı bu kervan yürür.
Umarım herşey iyi gider umarım hükümet hatalarından ders almıştır ve bundan sonra demokrasiye-hak hukuka uyarak yönetir Türkiye'yi Dış politikada ki hatalarından da ders almıştır, bu herkesin hayrına olur. herkes ülkesinin huzurlu,mutlu birlik beraberlik içinde olmasını ister;ki bu rafah düzeyini de arttırır..
dört yıl daha limon gibi sıkılmaya hazır olun, işçi, memur ,emekli, çiftçi daha bunlar iyi günleriniz,, kendi düşen aglamaz.
Bu yorumu yapanların hiçbiri kamuda çalışmadığı için kamuda düzenin nasıl işlediğini bilmeden konuşurlar böyle...657 de değişmesi gereken şeyler var ama bu iş güvencesi değildir...Çok fazla demogoji yapılıyor iş güvencesi kalkarsa memur daha sıkı çalışır vss diye ama bu doğru değil...Şuan Memuriyetteki hantal yapının sebebi , çeşitli sözlü mülakatlı alımlarla dayısı , amcası olup alınan işini sahiplenmeyen memur ve tamamiyle siyasi görüş sebebiyle sendikaya yakınlığı sebebiyle belli makamlara gelmiş vasıfsız yöneticilerdir...İş güvencesi kalksa zaten dayısı amcası olana birşey olmayacak onlar işlerine devam edecek ama kendi halinde olan işini sahiplenmiş çalışan memura işinden olacak...Kamuda çalışan mühendis siyasi tanıdıkları olan müteahitler karşında devletin menfaatleri doğrultusunda hareket edemeyecek ve müteahidin istediği ödemeleri haksızda olsa yapmak zorunda kalacak...Belki amirinin tacizine maruz kalan çoğu memur susmak zorunda kalacak vss vss bunlar rahatlıkla çoğalabilir...İlla bi değişiklik olacaksa gerçek anlamda çalışanların hak ve hukukları korunmalıdır...Siz günde 20 saat çalışsanız size kimse kamuda bravo bu çocuk çalışkan demez ..Devlette yalakalığı kim yapıyor kim sendikaya yakın kim siyasi görüşü hükümete yakın onlar iş yapar özel sektör ile asla kıyaslamayın..Kamu kar amacı güden bir kurum değildir ve tamamiyle lakayık bir yönetim sistemi var
Eğer iş hakkıyla çalışana verilmiş olsa bu kadar vasıfsız üst düzey yönetici sırf sendikaya ve hükümete yakınlığı sebebiyle o üst makamlarda değil o makamı hakedecek insanlar orada olurdu...İş güvencesi kalkarsa hakkaniyetle işini yapanlar işinden olacak ve yerine amirlerin dayı amca çocukları alacak...Bakın merkezi alımla yani sadece kpss puan alımıyla alımların çoğu bitirildi kurumların çoğu mülakatlı alıma döndü neden ?
Düzenleyen volkan3526 : 05-11-2015 at 17:07
Sen torpilli alımlarla devlet kadrolarını doldur ondan sonra vay efendim benim çıkarmam gereken örgüt var de iş güvencesini kaldır hakkıyla atanan işini hakkıyla yapanda işinden olsun...Bumu adalet anlayışınız...KPSS Sınavları yapılırken kopya var dendiğinde zamanında kimse üstüne gitmemişti neden ? ... Şimdi kurumların hepsi KPSS Puanıyla sıralamasıyla alımdan vazgeçip bir bir mülakatlı alıma torpilli alımlara döndü ... Bu kadarolara malum örgütlerin girmesinin sorumlusu hakkıyla atanan işinde olan memur mu ?
Düzenleyen volkan3526 : 05-11-2015 at 17:13
Çok güzel açıklamışsınız, Umarım milletimizin çoğunluğu hayata taraf olduğu kişi ve kurumlar üzerinden değil hak-hukuk doğrular üzerinden hayata bakmaya başlar..
Hiçbir az da olsa demokrasinin-hukukun adaletin hakim olduğu hatta kısmen olduğu ülkede çalışanların hukuk güvencesi alınamaz alınırsa Ülkenin hayrına olmaz bir sürü haksızlıklar yaşanabilir İnsanlar haksızlığa uğrarsa hakkını almak hatta fazlasını almak için birilerine yalakalık yapmak zorunda kalmamalı hukuğa başvurabilmeli...
Düzenleyen askan : 05-11-2015 at 18:40
memuru muhakemet kanunu kalkarsa, halk deyımıyle, türkiye uçar..8 sene almanyada yaşamış bırı olarak bunu soylıyebılıyorum..
yıne bır halk fıkrasıyle olaya yaklaşalım..zamanın bırınde, devlet çıflığıne ıyı bır boğa aranıyormuş, sorup soruşturulmuş köyun bırınde ıyı bı boğa varmış, yuksek parayla satın alınıp boğa,görevını yerıne getırmesı ıçın çıflığe getırılıp 10-15 gun ıyı beslenıp ıyı dınlemeden sonra aslı görevını yapması ıçın eşdaşlarının yanına bırakılmış, bır gün, üç gün, derken hıç bır ışlem yok,
boğaya sormuşlar neden böyle, hala anlamadınızmı ! ben artık devlet memuru oldum..
bırılerın ıncınmesını ıstemem,hata yaptımsa af ola..
edit.......
Düzenleyen volkan3526 : 05-11-2015 at 19:06
Almanya'da öyle olabilir.Türkiye'd maalesef olmuyor.Daha yakın bir zamanda okullarda idareciler yani müdr ve müdür yardımcılarına yapılanları herkes biliyor.
Eğer müdür veya müdür yardımcısı bir yakınınız varsa görmüşsünüzdür.Amaç sizin dediğiniz gibi layık olanların işbaşına geçmesiydi.Ama hükümete yakın sendikanın seçtikleri göreve geldi.