Selamlar;
Hocam asıl sen yandın, çünkü Chipbox'un görüntüsünü beğenenlerle beğenmeyenler arasında uçurum var.
Yani beğenenler "Bizce çok doğal bir görüntü veriyor, aşırı parlak veya aşırı renkli değil, gayet iyi" diyorlar.
Beğenmeyenler : "Hayatımda bu kadar kötü bir görüntü görmedim, görüntüde sis buğulanma var, renkler cansız parlaklık yok" diyorlar.
O yüzden bu yazdıklarınıza saldırı olursa hiç şaşırmam. O yüzden asıl siz yandınız :Ç
Gelelim istek ve önerilerinize:
1) Oscam projesi ile Merih Video'nun hiçbir alakası yoktur, olmayacaktır da. Ama bugüne kadar Oscam ve Oscam'e bağlı işlemler için dışardan tonla versiyonlar yapıldı, eklentiler yapıldı Chipbox için. Hatta yanılmıyorsam Info bilgi eklentisi de var, yanılmıyorsam Sn nextadam yapmıştı. Arada onlarca versiyon derlendi, bunların bazıları yeterince iyi performans vermediğini söylüyor kullanıcılar, bazı versiyonların ise sorunsuz çalıştığını söyleyenler var.
Sonralarında Sn aykiri1 Oscam'i bir adım daha ileri götürdü bildiğim kadarıyla, SmartReader desteği falan da ekledi. Chipbox'ta Ferrari diye tabir edilen ( Neye göre ferrari :Ç ) cihazlardaki gibi Soğutucu FAN vs gibi şeyler olmadığı için, OSCAM SERVER modunda da yıllarca durmadan çalışabileceğini tahmin ediyorum.
Ancak, altını tekrar çizmek isterim ki, herzaman yazdığım gibi, Oscam tamamiyle illegal bir yazılımdır, ve bu yazılımı Chipbox'a yüklediğiniz anda cihazınız garanti kapsamı dışında kalacaktır. Oscam'in de Merih Videoyla veya benle uzaktan yakından alakası yoktur, olmayacaktır da.
Oscam projesinin kendi forumu var, geliştirmeler destek talepleri vs ordan yapılıyor. Chipbox projesiyle bir alakası yok. Zaten Oscam envai çeşit linux gömülü sisteme port edilebiliyor.
2) Tüm eklentilerin biraraya toplanmış hali var, Sn Yxsdf bunu başardı, adı Eklentilerin Eklentisi ( Yada eklenti bilgisi idi yanılmıyorsam). HiremcoTeknik'ten indirebilirsiniz. O zaten yapılmış yani sorun yok.
3) Kumandadaki SD-HD tuşu YPbPr ( Komponent çıkışı) için zaten aktif. Dijital çıkışta ( yani HDMI ) aktif değil, buna donanım izin vermiyor (Chipset üreticisinin iddiası). O yüzden de o menüyü kaldırsan bu sefer Komponent çıkıştaki bu özelliği gereksiz yere kaybetmiş olacağız.
Yani şu aşamada SCART - HDMI çıkışları için video kontrollerini kullanamıyoruz. YPbPr yüzünden de o menüyü kaldırmak istemiyoruz. Çünkü bazı kullanıcılar YPbPr ile kullanmak isteyebilirler Chipbox'u.
O menüyle ilgili o kadar çok ve anlamsız yorumlar yapıldı ki... Aslında bende de hata var, bugüne kadar video verip doğru dürüst niye böyle olduğunu açıklamadım diye düşünüyorum. Buyrun sizin sayenizde video da vermiş olayım, rahatlasın herkes:
4) Şifreleme sisteminin infobarda görüntülenmesini bende çok isterim. Aslında şu anki infobarımız son derece ufak nazik birşey. Kocaman birşey olup da tüm ekranı kaplamasını da istemem. Mesela Turbo serisinde bunu INFO butonuna 2 Kez basarak halletmiştik, ( 2.ci infobar çıkar ekrana, Chipboxta da var bu). Belki ilerde bu konuda bir çalışma yapabilir geliştirici ekip. Ama açıkcası çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum ben, Chipbox'a yapılabilecek çok daha önemli eklemeler var.
5) Skin ve menülerin DREAM'den esinlenilmemesi için var gücümle uğraştım, uğraşmaya da devam edeceğim.
Çünkü:
a) Chipbox'unuzla MENU butonuna bastığınızda, ana menünün görüntülenmesi ne kadar sürüyor, DREAM ve klonlarında ne kadar sürüyor?
b) Chipbox'ta MENU ekrandayken, SAĞ/SOL butonlara basılı tuttuğunuzda ekrana çizme işleminin hızı nasıl, DREAM ve benzerlerinde nasıl?
c) Chipbox'ta hemen herşey tek bir ana menüde kolaylıkla bulunabiliyorken, DREAM ve muadillerinde kaç kere içiçe menülerde navigate etmek zorunda kalıyoruz?
d) Chipbox'ta menüye girdiğinizde, yayının kaçta kaçını hala ekranda görebiliyoruz, DREAM ve benzerlerinde PIG ( Picture In Graphics) yapacağız diye ana fonksiyonun içine etmişler desem nasıl olur :) Yani görsellik vereyim derken asıl nokta kaçmış gitmiş. Mesela Turbo serisinde hiç böyle bir ihtiyacımız da olmadı, MENU'ye bastık, fullscreen ana menü geldi, ve Video Yok.
Turbo'ya alışanlar Turbo'yu sevdi, Chipbox'a alışanlar Chipbox'u sevdi, Dream'e alışanlar Dream'i sevdiler.
Sonra cihaz değiştirince, önceki cihazlarında alıştığı şeyleri yeni cihazlarında beklediler.
Bu da son derece normal birşey, eleştirmiyorum kesinlikle; ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.
Chipbox da bizim ustalık eserimizdir, ve o kadar klas ve kalite bir geliştirme ekibi varki, bu arkadaşlar Chipbox ilk çıktığında ondan haberdar olsalardı, sayımız bu kadar az, vaktimiz bu kadar dar olmasaydı, bu ülkede DREAM değil birçok cihazın adı bile anılmayacaktı.
Herşeye rağmen, özellikle son 5 ayda Chipbox'a yoğun bir ilgi var. Tabiki artık biliyorum, bunun 1 nolu sebep fiyat.
Gerçekler çok acı malesef, ben Chipbox'un satış birincisi olmasında birinci parametrenin fiyatı olmamasını, cihazın kendisinin ne denli üst düzeyde olduğunun anlaşılmasını isterdim.
BCM7358 - 1.3Ghz işlemcinin yaptığını, 216Mhz çekirdek ve 600Mhz DDR bus hızıyla nasıl yaptığımızı görebilmesini isterdim pro-level kullanıcıların.
Eğer DREAM ferrariyse, Chipbox'un S-Line / M-Paket / AMG üçü birarada olduğunu görebilmesini isterdim.
Ne yazık ki, çok iyi biliyorum, son kullanıcı için bu ülkede uzak ara ilk parametre fiyat. Chipbox da gerçek açık kaynak kodlu gerçek linux HD makinalar arasında en uygun fiyatlı ürün olduğu için tercih ediliyor. Hiçkimse Chipbox'un detaylarda ne kadar iyi bir makina olduğunu tam anlamıyla göremiyor...
Mesela bir örnek vereyim: Chipbox'ta her kanala ayrı ses seviyesi atanabildiğini bile birçok kullanıcı ya unutmuştur, ya da hiç bilmiyordur bile :) Ben bunu yazığımda "aa böyle bir imkan varmıymış" diyenler olacaktır içinden :)
==================================
Siz saolun varolun hocam. Kimseyi kırmadan incitmeden, kötülemek yerine önerilerinizi yazın başımızın üstünde yeri var. Yapabildiklerimiz olur yapamadıklarımız olur.
Sonuçta bizler de insanız, mükemmel değiliz.
Bir yemek yaptık, bazı şeylerin tuzunu kıvamını tutturamamış olabiliriz, son derece normal bunlar.
Ama genel anlamda, insanlar bu yemeği yiyorlarsa, tuzuna kıvamına rağmen ufacık bir eklenti çıktığında gülümsetebildiyse kullanıcıları... Hele hele Chipbox'u 1.5 -2 yıl önce satın almış arkadaşlara bile "Aa bizim emektara birşeyler yapmaya çalışıyorlar" dedirtebildiysek, bundan daha büyük bir mutluluk olamaz.
İnşallah geliştirici ekipteki arkadaşların sayısı artar, daha fazla zaman ayırabilme şansımız olur.
Forumlarda da gereksiz, hiçkimseye hiçbir faydası olmayan yorumlarla zaman kaybetmezsek, böyle ufak ufak birşeyler yapmaya devam etmek istiyoruz Chipbox'a.
Uzun yazdım yine özürler, hem size hem diğer arkadaşlara biraz bilgi vermek istedim, amacım buydu.
Saygılar Selamlar