Bu cihazı bulunca sevindim tam istediğim gibiydi fakat sonra öğrendim ki 48khz miş.:badprv:
Elimdeki SACD den elde edilmiş 24bit 192khz dsf ve dff dosyaları var.
Bunları dizüstü bilgisayarımda USB den bağlayarak optik çıkışla anfiye vermek istiyorum.
Fakat 24bit / 192kHz de çıkış verebilen USB den bağlanan bir cihaz bulmakta zorlanıyorum.:nonchalance:
Pahalı birşey olsun istemiyorum.
Şimdilik tek bulabildiğim Creative E-MU 0404 başka bildiğiniz bir cihaz var mı?:wave:
Bu cihazı bulunca sevindim tam istediğim gibiydi fakat sonra öğrendim ki 48khz miş.:badprv:
Aradaki farka bakın
Pioneer N50 Network Player-Dac tavsiye ederim.
Aslında aradığım şey DAC değil sadece USBden veriyi alıp optik çıkıştan ASIO sürücüsünü kullanarak DSD formatındaki veriyi iletmek. Yani PCM olarak değil DSD olarak.
Yukarıdaki cihazla bunu yapabilirmiyiz.
CAFYON neredesin sen bu işleri bilirsin.
Düzenleyen ogen : 21-11-2012 at 21:48
Pioneer N50 Dac ve Network playerdir.
Sizin istediğiniz Usb giriş, Optik çıkış işlevi görür.
Bir de ucuz olsun dediğiniz için Pioneer N50'yi tavsiye ettim. 1.250TL civarında bir ürün ve bu fiyat aralığında bu kadar çok opsiyonu olan ve kalite sunan başka bir cihaz yok bildiğim kadarıyla.
Daha ucuz bir cihaz Sizin istediğiniz performansı sağlamayacaktır diye düşünüyorum.
Yani bu cihazı ses kartı gibi kullanabiliyoruz.
İşte analoğun üstünlüğü bir defa daha karşınızda.
PCM ile DSD arasındaki bariz fark ses verisinin geçirdiği aşamalardan belli oluyor. İnsan kulağı bu farkı anlayabilir mi? Pek emin değilim,
Direk DSD halinde göndermek istiyorsanız, ben de benzer birşey bakıyordum, bunu yapabilen bildiğim en ucuz DA çevirici ABD fiyatı ~1500 dolar olan mytek stereo192 dsd.
Fiyatlar böyle iken bu kapasitede olan cihazlar yaygınlaşana kadar PC'de kaliteli bir program ile PCM'e dönüştürüp daha uygun fiyatlı USB DAC ile dinlemek daha mantıklı gibi. Ses kalitesinin çok değişeceğini sanmıyorum 192 kHz/24 bit PCM format olarak 2.8224 MHz 1 bitten daha fazla bilgi taşıyabiliyor.
Bir de bu tür grafikler genelde daha fazla örnekleme frekansı ve bit derinliği olan cihazları pazarlamak ve insanları yanıltmak için kullanılıyor. Maviler orjinal analog ses ise sarıları basamaklı sayısal halleri ile aynı grafiğe koymak yerine filtrelerden geçmiş analog hallerini koymak daha doğru olurdu, öyle yapsalar sarı çizgiler birbirine daha çok benzeyecek aradaki farklar da kulak için çok anlamlı olmayacaktı. Hoparlör 80 kHz ses üretemiyor, üretse tam önünde durmak gerekiyor, önünde dursak kulak 20 Khz üzerini algılamıyor, algılasa DSD gibi formatlarda formatın doğasından kaynaklanan tam o frekanslarda müzikle alakasız ve istenmeyen ultrasonik gürültü oluyor...
Eskiden bende sizin gibi insan kulağı 20kHz üstünü duyamaz CD kalitesinde ses 44.1 kHz e kadar örnekleme yapabiliyor derdim ama kazın ayağı hiçte öyle değil.
Ekiden CD nin yeterli olduğuna inanırdım fakat çok uzun bir zamandır analog kayıtlardan başka birşey dinlemiyordum. Birgün CD dinlemeye karar verdiğimde hiç zevk alamadım ses resmen sönüp gitmişti. Dinamik diye birşey kalmamış sanki ses frekansını çim biçme makınasıyla biçmişler gibiydi. Kulaklarıma inanamıyordum bir zamanlar severek dinlediğim CD ler bir anda kulağımda sönüp gitmişlerdi.
Daha sonra nedenini araştırmaya koyuldum gördümki CD 44 Khz değil aslında 11 khz i ancak hakkıyla kopyalayabiliyordu. Ayrıca dinamik olayında da sadece 90 db pratikte ise sadece 30 db lik bir ses kazancı gösterebiliyordu. Yani dinamikte ve yüksek frekansta sınıfta kalmıştı.Oysa plaklarda 120db i görmek mümkün. O yüzden 16 bit / 44khz yerine 24bit / 192 khz kullanmaya karar verdim. Dinamik aralığı 160db e kadar çıkıyor. Bu yüzden müzikler daha canlı ve renkli. Masaüstü bilgisayarlarda çok kaliteli ses kartları var fakat USB den çalışanını bulmak çok zor. Uzun bir süredir masaüstü kullanıyorum ama dizüstüne geçmek için arayışa giriştim.
Düzenleyen ogen : 26-11-2012 at 16:50
16 bit 44.1 khz teorik değerleri yerine ancak 30 dB (5 bit?) 11 khz gibi davrandığına dair referansınız nedir? Testi ya da makalesi varsa okumak isterim. Bu performans düşüklüğünden kasıt formatın kendisi mi, cd player veya dac mı yoksa kayıt mı?
Çok eskiden bilimsel bir çalışmaya ait bir makale okumuştum eğer bulabilirsem buraya yazarım.
Yukarıdaki grafikte CD ve plaktan alınan sese ait iki farklı kayıt görülüyor. Üstteki kayıt CD ye ait Alttaki ise plak kaydı. CD grafiğine dikkat ederseniz nasıl frekansın traşlandığını görürsünüz işte anlatmak istediğim buydu. Görüldüğü gibi ses dinamiği teoride 90db olabilir ama pratikte hiçte öyle değil.
Beyaz CD ye ait
Düzenleyen ogen : 27-11-2012 at 08:07
CD ye ait bazı kayıtların dinamik aralığını gösteren grafik.
Bu da plağa ait kayıtların dinamik aralığı.
Aralarındaki fark ortada plak açık ara önde.
Kağıt üzerinde CD üstün gözükmesine rağmen uyugulamada hiçte öyle olmadığını görüyoruz.
Görün artık.
AMR DP-777 Dac hakkında bir yorum linki:
Aşağıdaki paragraf plak severlerin hoşuna gitmeyecek diye düşünüyorum:)
Back to the DP-777, it’s strength is similar to a very good vinyl system, much deeper sound stage than normal DACs, very musical. When listening to orchestras, the speakers and walls seems disappeared, I can sense the whole orchestras in front of me, each and every instrument portray in front of me as they were actually in my room. The experience is like you are sitting in the best sit in the music hall (which is surely not the front row).
Sanılanın aksine CD nin frekans aralığı plaktan üstün değildir.
sn. ogen zahmet edip grafikleri buraya koyduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben de bu tür siteleri takip ederim, seslerin neden farklı olduğu konusu ilgimi çekmişti. Yukarıda format mı, cihaz mı yoksa kayıt mı dememin nedeni bu.
Frekansların kesildiğini gösteren son grafik CD formatından kaynaklanıyor. Bunun duyulan müziğe ne kadar etki ettiği tartışılır, ama plağın üstün olduğu doğrudur.
Diğer grafikler mastering sırasında ses mühendisinin tercihlerinden kaynaklanıyor, yani kayıttan. 16 bit 44.1 Khz'in hiç suçu yok. Ses mühendisi aynı deformasyonu plak üzerinde yapamıyor, plak mastering işleminin nasıl yapıldıgı ve limitleri ile ilgili bir konu. CD mastering işleminde daha agresif olunabildigi için böyle ucubeler ortaya çıkıyor ama kayıt ve mastering aşamasına özenilmedi ise 24 bit 192 khz kullanmak da çare olmaz, SACD'de bile kötü kayıtlar mevcut.
Özetle plak tercih etmekte haklısınız ama CD sesinin kötü gelmesinin çok az bir nedeni 16 bit derinlik ve 44.1 Khz örnekleme frekansı kullanmaktan kaynaklanıyor. Eğer formatlar karşılaştırılmalı test edilecek ise aynı kaydı karşılaştırmak gerekiyor, farklı mastering aşamalarından geçmiş ürünleri değil.
resistant (dustdevil)
Düzenleyen resistant : 27-11-2012 at 09:25 Sebep: isim eklendi