akü şarj cihazının jel aküye göre voltajının düzgün olup olmadığını kontrol etmelisin.
aksi halde süper bir kayıp oluşuyor. akülerin şarj olmuyor. bakıyorsun akşam 12.20 görüyorsun.
olması gerekense 12.80 civarı
Merhaba, yeni almış olduğum 100 watt güneş panelimi bir süredir denemekte ve gözlem yapmaktayım. Bu işe merak salanlar için gözlemlerimin sonucunu yazdığım gibi forumdaki elektrik ve elektronik üzerine tecrübeli kardeşlerimizin ve abilerimizin önerileri doğrultusunda sistemin performansını artırmak için bilgilerini paylaşmalarını rica edeceğim.
Sistemim: 100 watt yüksek kalite güneş paneli
10 amper akü şarj kontrol
55 amper jel akü
300 watt tam sinus invertör
Bölge İzmir, panelin yönü 26 derece (panel sabit olduğu için doğu ile batının arasında güneşi en uzun verimli alacağı yer olarak düşündüm başka fikri olan varsa denemekten memnun olurum).
Not: Yapılan tahminler sabah güneşinin doğumundan batımına kadar geçen süre içindir.
Aküyü olabildiğince boşaltarak, akünün kullanımından yaptığım tahmine göre:
Yağışlı havalardaki: akü 10 amper şarj olmuştur.
Bulutlu günlerdeki: akü 15 amper şarj olmuştur.
Güneşli günlerde:: akü 35 amper şarj olmuştur.
Tam güneşli havalarda yaptığım testlerden anladığım kadarıyla bir takım yerlerden kayıplar yaşamaktayım. İnvertörden olani biliyorum(%10 kayıp olmakta). Onun dışında akü şarj kontrol cihazım panelden uzak(yaklaşık 9 metre ev içi tesisat kablosu yani kesiti kalın). aküye ise 60 cm civarında kesiti kalın akü şarj kablosu kullanmaktayım. Buralarda kayıp olabilir mi? Yaptığım voltaj ölçümlerinde akü şarj olurken ölçtüğüm değer diyelim 12, 90 DC çıkıyor.Güneş batıktan ve şarj kesildikten sonra yaptığım ölçümde voltaj 12,20 DC gibi bir değer çıkıyor. Bu olağan bir durum mu?
Bu sistemin performansını artırmak için fikirleri olan var mı? Yaz güneşi ile kış güneşi arasında, günün uzamasını saymazsak, çok fark olur mu? Fikirlerini paylaşacak herkese şimdiden teşekkürler.
akü şarj cihazının jel aküye göre voltajının düzgün olup olmadığını kontrol etmelisin.
aksi halde süper bir kayıp oluşuyor. akülerin şarj olmuyor. bakıyorsun akşam 12.20 görüyorsun.
olması gerekense 12.80 civarı
panelin arkasına bir fan tak oradan elde edeceğin ısıyı gereken yerlere kanalize et.
Ayrıca güneş takip sistemi yaparak paneli sabahtan akşama güneşi takip ettirebilirsin.
Slm abi 0 paneli ne kadara aldın ögrenebilirmiyim bende düşünüyorum da
O biraz pahallı olduğu için şu an benim için önemli değil. Olsa ama çok güzel olurdu.
Kış güneşi ile yaz güneşinin verimi de önemli etken sanırım.
Onun dışında solar şarj cihazı kullanıyorum jel akü ile uyumlu olup olmadığını bilmiyorum. Paneli ve solar şarj cihazını aynı yerden aldım. bu konuda hata yapabilirler mi bilemiyorum!
Sistemi kesinlikle herkese tavsiye ederim. Akünüzün amperini yüksek tutarsanız bir öğrencinin aydınlanma,televizyon, uydu cihazı, telefon şarjını güneş enerjisis ile kullanmak mümkün. En kötü kapalı havada bile panelin kapasinesinin 5/1 kadar elektrik üretiyor. Paneliniz ne kadar büyük olursa kapalı havadan etkilenmeniz de o kadar azalıyor.
Düzenleyen aakgun78 : 14-11-2012 at 12:57
Nereden aldınız acaba paneli, sitesi vs. var mı?
lütfen konuya devam edelim güzel bir konu açmışsınız benimde sormak istediğim sorular var bir ev kullanıcısı için sanırım 4-5 Kw bir sistem uygun olavaktır bu konuda öneri vb her bilgiye açığım
kurulu sistemde;2500w modifiye sinüs inverter çıkışına,evde atıl duran 5kw lık regülatör ü.1-bağlayabilirmiyiz 2-getireceği ek kaybı düşünmeden + sı veya - si olabilirmi bilgisi,deneyimi olanlar cevaplarsa sevinirim.
bağ evine 4-5kw bir sistem kurmayı düşünüyorum hibrit bir sistem olursa daha iyi olacak yapan arkadaşlardan fikir istiyorum verimli oluyormu artıları eksileri nelerdir
güneş panelleri hakkında geniş bilgi edinmek ve güneş paneli yapmak isteyenler için incelemenizi tavsiye ederim.
Şarj gerilimi 13.8 volta eriştiğinde Jel akü dolmuş demektir. Bundan sonra Güneş panelini kısa devre edip aküyü koruyacak bir elektronik aksama gereksinim vardır. Eğer Güneşli bir günde 55 A bir akü 10 A akımla dolmuyorsa mutlaka bir hata vardır. Normalde yaklaşık 6- 7 saatte dolması gerekir. Ben altı aydır 14 A jel aküyü 2 tane 20 watlık panelle doldurup kullanıyorum. Şarj kesme devresini kendim yaptım. Transistörlü bir gerilim karşılaştırıcı akü gerilimini ölçüyor. 13,8 volta eriştiğinde akü ile panel arasındaki diyotun panel tarafında bir transistör (2N 3055) iletime geçip 40 wat 12 wolt bir lambayı yakıp şarjı güneş batana kadar tam 13,8 voltta tutuyor. Panel eğer boşta güneş altında kalırsa eklemleri zarar görür diye okumuştum bir yerde onun için şarjı kesme değil, paneli yükleme gerekiyor.
Arkadaşlar güneş enerjisi konusunda sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.
güneşi takip eden bir sistem verimi arttıracaktır.
Arkadaşlar s.a, sistemin maliyeti 1700-1800 Tl civarındadır. Sistem hala kurulu ve gayet sağlıklı bir şekilde çalışmaktadır. Panellerin fiyatı düştü arkadaşlar. Benimki gibi küçük sistemlerle başlamanızı öneririm.
Başlangıç olarak 200 watlık panel. 30 amper şarj kantrol cihazı ve kullanıma göre 1200 watlık ve 300watlık iki inverter ile başladım..1200lük inverter sadece anlık güç isteyen kısa süreli çihazlarda kullanıyorum.. 300watlık dizüstü bilgisayarda günde 4-5 saat takılı.. 12 voltluk radyo. Ve ,şerit led kullanımımda var. Arac cakmalklık cıkışlı arac telefon şarjıda güniçinde kullanıyorum.. 220 ile işim olmadığı zamanlarda sadece radyo aktif oluyor 120cmlik led hemen hemen hep yanıyor. 74ampelik sulu kurşun varta akü sistemde. Gayet memlunum. sisteme bir adet 100 amperlik jel akü ve bir tane de 100 vatlık panel daha ekleyeceğim. inverteride ileride tam sinüs olarak değiştireçeğim.
Başlangıçta bu kadar elektrik ürettiklerini tahmin etmiyordum..
Beklentimin üzerinde bile oldu.. Umarım hevesli olan arkadaşlar varsa fikir vermişimdir. ben iş yerimde kullanıyorum. bir platform üzerine 55 derece gibi dik bir acıyla monta ettim. ve tek bir bağlatıyla güneşi takip eden bir düzenek yaptık. takip manuel oluyor. çatıdaki platformu kontrol eden direk 5- kademeli - tırnaklı bir sistem uydurdum. akşamüstü. güneşinide kaçırmıyorum.. 3cü panelide platforma ekleyeceğim daha sonrakileri sabit güneye tam 45 derece koymayı planlıyorum.. güneşli havada iki panelden 11-12 amper,,. Bulutlu yağmur yağarken ki havada 1.2-1.6 amper akım oluyor ışık olsuğu sürece enerji var az veya çok..
Hocam maliyeti kaça maloldu.Selamlar..