Sn krebstar,
2009'da yapılan bir LOGO testinin linkini yukarda vermiştim, tıklayıp incelerseniz, aradaki farkı görebilirsiniz.
Aha şuraya da kopyalıyayım sizin için:
Arada bir fark var, evet, ama bu fark, diğer parametrelerin yanında ( yayının kendisi, TV'nin kalitesi..vs ) çok ufak bir değişken... İşte resimde gördüğünüz kadarcık.
Hele hele, optimal izleme mesafesi gözönüne alındığında ( ortalama: panel boyutu x 3.5... yanimesela 42" = 102cm bir paneliniz var ise, 3.5metre mesafe), bu tür visual problemleri son kullanıcıların %99'u farketmeyecektir bile...
Biz ürünleri piyasaya sürmeden önce, herhangi bir kullanıcıyı geçtim, bu piyasanın belki de en geniş kapsamlı görüntü / ses kalitesi testlerini yapıyoruz. Mesela ALI tabanlı HD modellerimizde sharpness değerinin aşırı yüksek oluşundan şikayet ediliyordu.
Sharpness yüksek olduğu zaman, HD kanallarda müthiş bir keskinlik yakalıyorsunuz, ama SD kanallarda malesef yumuşaklık azalıyor.
Chipbox'ta ise optimal görüntüyü yakaladığımıza inanıyorum. Ne sharpness aşırı yüksek, ne de aşırı flu bir görüntü var.
Önceki cihazı Turbo olanlar, keskinlik değerinin daha düşük oluşundan şikayet edebilirler, ama aslında şu anda hem HD görüntümüz son derece optimal, SD görüntüde ise destan yazdığımızı söyleyebilirim.
Tabi bu anlattıklarımı, iki cihazı yanyana koyup, aynı streami basıp, aynı panelde aynı ayarlarda aynı ortamda izleyince net bir şekilde konuşabiliyoruz. Farklı ortamlarda farklı ayarlarda farklı koşullarda test yapıp, foruma gelip şikayet etmiyoruz :)
Bir de komedi ötesi "ST" işlemci muhabbeti var.
Bakın o konudada yanlış bilinen bazı gerçekleri anlatayım.
Bi kere "STi" işlemci denmez, "ST" işlemci denebilir. Çünkü o firmanın ismi ST Microelectronics. Web sitesi:
İşlemcinin üzerinde STi harflerini görünce, firmanın adını da STi zannediyorlar. Cahil cühela işleri işte. O mantığa göre ALI işlemcilere de ALIi falan dememiz gerekirdi herhalde :Ç
Herneyse işin aslına gelelim.
ST, bu piyasanın ilklerinden birisi. İlk dijital uydu alıcısı ana işlemcisini yapan firmalardan birisi. Haliyle tecrübe anlamında en iyilerden birisi.
Ama, müthiş bir ticari hata yaptılar. Nokia'nın akıllı telefon piyasasında yaptığı hata gibi bir hata.
ALI, dünya piyasasında son-kullanıcıların ne kadar fiyata odaklı, kaliteden uzak beklentilere sahip olduğunu bildiği için, şöyle bir iş yaptı:
1) Bir işlemci yap, donanımsal olarak son derece stabil olsun.
2) SDK'sında ana motor fonksiyonların hepsi ALI tarafından yapılmış olsun ( Mesela SI motoru, mesela EPG, Teletext, Altyazı vs)
3) Sadece temel beklentilere yanıt versin ( MultiformatDecoder, Youtube...vs )
4) Hızlı boot etsin, UI kalitesi yerlerde sürünsün ama nasıl olsa son kullanıcı için yazılım kalitesi o kadar da önemli değil.
ST bunu yapamadı. Bunu yapamadığı gibi, gitti daha büyük bir hata yapıp STLinux diye kendi dağıtımlarını yazmaya karar verdiler. Tabiki mainstream dediğimiz temel linux işletim sisteminden farklıydı, ve bunun sonuçlarına da katlandılar ( Opensource uygulamaların STLinux'a port edilmesi o kadar zordur ki....)
Ve fiyatları da ALI işlemcilerin birkaç katı hala...
Forumdaki borazanlar "ST işlemcinin görüntü kalitesi hepsinden iyidir" diye boşuna konuşuyorlar, çünkü:
1) Bi kere "Daha iyi / daha kötü"yü neye göre seçiyorsunuz?
2) HD'de mi daha iyi SD'de mi? Sharpness fazla mı açık, fazla mı kapalı? Upscaler / deinterlacer ALI'den veya Broadcom'dan daha mı performanslı?
3) Diyelimki daha güzel görüntüsü var, fiyat / performans oranı nasıl?
İşte hep bu yüzden söylüyorum, bu forumda çığırtkanlık yapanların çoğu, ne bizim yaptığımız testlerin 100de birini yaparlar, ne yukarda bahsettiğim teknik detayları bilirler.
Sırf konuşmak, yorum yapmış olmak için, söylediklerinin doğru olup olmadığına bakmadan ortaya sallarlar.
Oysa birazcık objektif olunsa, her işlemcinin / her uydu alıcısının artıları olduğu gibi eksilerinin de olduğunu fark edebilseler, ve böyle "Benim arabam senin arabanı döver" gibi çocukça muhabbetleri bıraksalar, çok daha güzel olacak.
Eğer bunlar yapılmış olsaydı, Chipbox bugün yakaladığı satış başarısını çok öncelerde elde etmiş olacaktı. Çünkü inanılmaz çaba gösterdik, sadece görüntü kalitesinde değil, tüm fonksiyonlarda, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık.
Dileğim, en azından bundan sonra, insanların önyargılarını ve "Forumda yazılanlara bakıp uydu alıcısı satın almayı" bir kenara bırakıp; bir ürünü satın almadan önce iyice test edip, kendi gözüyle artıları eksileri görüp, ondan sonra paralarına yazık etmemeyi öğrenmeleridir.
Hatalı tercihler yapıp, kendi ihtiyaçlarını karşılamayan ürünleri tercih edip, ondan sonra foruma gelip veryansın ettiğiniz zaman hiçkimseye bir faydası olmuyor bunun.
Umarım bu yazdıklarım okunur, ve insanlar tercihlerini doğru yapmayı öğrenirler.
Ha şunu da söyliyeyim. Bizim ülkede birçok alanda olduğu gibi, satıcıların büyük kısmının da cehaleti paçalarından akıyor. Eğer bir satıcı size belli bir marka / modeli ısrarla öneriyorsa, kesinlikle kanmayın, mutlaka kendiniz gözünüzle görün, test edin, inceleyin ve öyle karar verin.
Saygılar & Selamlar
Diğer trollerin de başına er-geç aynı şeyler gelecek. Bize hakaret / küfür edince, bizim tasarladığımız ürünlerin alayına tukaka etiketi yapıştırmaya çalışınca hiçbir uyarı dahi almayacak; ama belli markalara, belli modellere sarmaya başlayınca anında forumdan atılacak.
Çok şükür ki bu tiplerin psikolojisini çok iyi anlıyorum, bin ladin gibiler. Onları gazlayıp üzerimize salanların kendilerinin başına bela oluyorlar bir süre sonra.
Çocuk olduktan sonra yaşlanmaya mı başladım ben :Ç