sınır boyuna bunlardan lazım
TOKİ tarafından yaptırılan sınır karakolları, gözetleme kuleleri ile gerek askerlerin gerekse bulunduğu bölgenin güvenliği açısından her türlü donanıma sahip.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nce (TOKİ) yaptırılan sınır karakolları, sağlamlığı tahliye tünelleri ve gözetleme kuleleri ile gerek askerlerin gerekse bulunduğu bölgenin güvenliği açısından her türlü donanıma sahip.
Van 6. Hudut Alay Komutanlığı'nın sorumluluk alanındaki 285 kilometrelik İran sınır hattında bulunan 43 karakoldan 37'si, başta terör saldırıları olmak üzere kaçakçılık faaliyetlerinin de en aza indirilmesi amacıyla TOKİ tarafından 2010 yılında başlatılan çalışma ile sınıra daha yıkın bölgelerde yeniden inşa ediliyor.
Başkale ilçesinin İran sınırına 2 kilometre mesafede 2 bin 900 metre yükseklikteki hakim bir tepede TOKİ tarafından yaptırılan ve 2010 yılında faaliyete geçen 4. Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı Koçdağı 12. Bölük Komutanlığı'nın kapıları, Vali Münir Karaloğlu ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in katıldığı gezi ile basın mensuplarına açıldı.
Helikopterle Koçdağı Bölük Komutanlığı'na giden Vali Karaloğlu, burada hudut tekmili ile karşılandı. Karaloğlu'na, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Ahmet Bircan Kırker ve 4. Hudut Tabur Komutanı Yarbay Cengiz Demir tarafından karakolla ilgili bilgi verildi.
Karakol inşaatında kullanılan teknoloji ve karakoldaki teçhizat hakkında bilgi veren 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Kırker, karakolların teslim edildiği tarihten itibaren bölgedeki kaçakçılık ve terör olaylarında ciddi oranda düşüş yaşandığını söyledi.
Son teknoloji silah ve teçhizat ile gece gündüz demeden sınırın güvenliğini sağlayan Mehmetçik, Karaloğlu'na, karakolda her gün rutin olarak yapılan çalışmaları temsili olarak gösterdi.
Daha sonra karakoldaki birimleri gezerek 24 saat sınır güvenliğini sağlayan
"hudut kartalları"na moral veren Karaloğlu, incelemelerinin ardından askerlerle karavanadan yemek yedi.
Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye-İran sınırına 2 kilometre mesafedeki Koçdağı Karakolu'nun 2010 yılında TOKİ tarafından inşa edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
"Van merkezde konuşlu bulanan 6. Hudut Alay Komutanlığı'nın 4 ayrı taburu var ve Türkiye - İran sınırının 285 kilometrelik kısmını bu alayımız kontrol ediyor. Bugün geldiğimiz karakollar gibi bizim 43 karakolumuz var. Bu 43 karakoldan 37'sinin 2010 yılı Haziran ayında TOKİ tarafından yeniden yapımına başlandı. Bu süre zarfında şu ana kadar 27'si tamamlanarak teslim edildi. Bu karakolumuz da onlardan bir tanesi. Bu yıl sonu itibarıyla yapımı tamamlanan karakol sayısı 32 olacak ve kalan 5 karakol da 2013 yılı sonunda bitirilecek."
-Daha iyi korunan mekanlar-
Karaloğlu, daha önceki karakolların nitelik bakımından çok iyi olmadığını ve sınır hattına daha uzak noktalarda bulunduğunu bildirerek, yeni yapılan karakolların coğrafi koşulların el verdiği müddetçe sınıra daha yakın hatlarda konuşlandırıldığını ifade etti.
Sınır hattındaki 43 karakol dışında 47 gözetleme kulesi de inşa edildiğine dikkati çeken Karaloğlu, "İçerisinde 25 personelin yaşam imkanı bulduğu kulelerimiz var. 2010 yılında başlayan yenilikle beraber 37 karakol dışında 34 de gözetleme kulesi inşa ediliyor" dedi.
Karaloğlu, yeni karakolların buralarda görev yapan askerlerin daha iyi koşullarda iskan edilmesini, iaşelerinin sağlanmasını ve sağlanan güvenlikle beraber daha iyi korunmuş mekanlara sahip olma imkanı tanıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu karakolların, hem inşaat teknolojisi bakımından hem de kulelerdeki kullanılan teknoloji bakımından güvenlikleri üst düzeye çıkarıldı. Yeni karakollar sınırdaki güvenliğimizi artırdı ve buna bağlı olarak kaçakçılık, yasa dışı geçişler ve teröre karşı ordumuzun elini güçlendirdi. 2011 öncesine göre şu anda sınır hattında daha güçlüyüz.
Burada zor şartlarda görev yapan tüm askerlerimizi kutluyor, hepsine teşekkür ediyorum. Biz onların sayesinde evlerimizde rahat uyuyoruz. Bizim inancımıza göre sınırı beklemek görevlerin en kutsalıdır. Bu zor koşullarda, 2 bin 900 metre yükseklikte, ağır coğrafi koşullarda bu işi yapmak kolay bir şey değil. Hepsine teşekkür ediyorum. Devletimiz de burada görev yapan komutanından erine hepsine en iyi imkanı sağlamış. Elektriği, suyu, telefonu ve asfalt yolu ile her türlü kolaylık sağlanmaya çalışılmış."
Karakolların yapımının yanı sıra, sınır hattı ile karakolların bağlantı yollarının 600 kilometrelik asfalt ile kaplandığını anlatan Karaloğlu, şu ana kadar 410 kilometresi tamamlanan yolların da faaliyete geçmesiyle sınır hattında daha güçlü olunacağını sözlerine ekledi.
Muhabir: Levent Harman
Yayıncı: Ömer Erim Baştimar - Van
Anadolu Ajansı
sınır boyuna bunlardan lazım
Kalekolların faydası olacaktır. Ama herşeyden önce Esad'ın gitmesi lazım. Teröristlere silah ve maddi yardım yapıyorlar.
bunalrın sayısı sınırlı hertaraf da olursa sözüm yok.
Hayırlı olsun.
inşallah yaptıkları konutlara benzemez bu karakollar, lüks konut diye yaptıkları 3 senelik binaların sıvaları dökülüyor, duvarları çatlıyor bizim burada, aldığıma bin pişmanım ....
Geç kalınmış bir uygulama olsa da hiç yapılmamasından iyidir.
Dilerim tüm Karakollarımız yenilenir.
Özellikle de Askerlerimizin toplanma bölgeleri elden geçirilir...
Kalekollar kaçakçılığı önledi, köylüler göçe başladı
VAN'ın sınır İlçeleri'nde kaçakçılık olayları son 10 yıl içersinde 48 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
Ölenler gözü yaşlı eş ve çocuklarını geride bıraktı. Terörü ve birçok kişinin de yaralandığı kaçakçılık olaylarını önlemek amacıyla sınır boylarına inşa edilen 'Kalekollar' kaçakçılık olaylarını büyük oranda azaltınca, bu kez geçim sıkıntısına düşen köylüler göçe başladı. Birçok köylü, para kazanmak için batı illerine gidip inşaatlarda çalışmaya başladı.
Sınırda yaşanan kaçakçılık ve diğer asayiş olaylarının önüne geçmek için güvenlik güçleri sınır boylarına yüksek güvenlikli 'Kalekol' olarak tabir edilen karakollar inşa etti. Kalekollarla olaylar azalırken, kaçakçılık sırasında ençok ölümler İran sınırındaki Özalp ve Saray İlçelerinin köylerinde yaşandı. Ölümlerin daha çok İran askerlerinin açtığı ateş sonucu meydana geldiği belirtilirken, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür'ün verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in cevabı, son 10 yılda ölenlerin sayısı 48 olduğunu ortaya çıkardı.
SINIRDAKİ OLAYLAR AZALDI
Kaçakçılık sorunu İran'la yapılan sınır güvenliği toplantılarında defalarca ele alınıp tedbirler konuşuldu. Ancak kaçakçılığın azaltılmasına yönelik en etkili tedbir ise sınıra yapılan kalekollarla sağlandı. 285 kilometre uzunluğunda olan İran sınırında 37 kalekolun inşaatına başlandı. Bu kalekollardan 27'si tamamlandı. Yetkililer, yüksek güvenlikli olan ve caydırıcılık özelliği taşıyan bu kalekollar sayesinde sınırdaki olayların sayısında büyük bir düşüş yaşandığını belirtti. Sınıra daha yakın hatlara konuşlandırılan kalekoların sahip olduğu teknolojik imkanlar, hakim kuleler, kurşun geçirmez camlar, havan ve roketlere dayanabilecek duvarlar sayesinde 2011 yılında 1019 olan sınırdaki olaylar 2012'de 289'a düştü.
DEVLETTEN YATIRIM İSTEĞİ
Sınırdaki tedbirler kaçakçılığı önlerken, geçim sıkıntısı yaşamaya başlayan köylüler de göç etmek zorunda kalıyor. Köylüler devletin yatırım yaparak göçü önleyeceğini belirtirken, eşini ve yakınlarını kaybedenler geride gözü yaşlı insanlar bıraktı. Yukarı Turgalı Köyü'nde 2 yıl önce eşini kaybeden Leyla Kesici de onlardan biri. Eşinin sınıra mazot getirmek için gittiği günü gözyaşları içerisinde anlatan 3 çocuk annesi Kesici, "Gitme dedim. Tehlikeli olduğunu biliyorum dedim. Ama mecbur olduğunu söyledi. Sonra ölüm haberini aldım. 2 çocuğum vardı ve hamileydim. Bebeğimi eşim vefat ettikten sonra düyaya getirdim ismini de 'Kader' koydum" dedi.
Leyla Kesici'nin kayınbiradeki İrfan Kesici ise, ağabeyinin düğün masraflarını karşılamak için sınıra gittiğini söyledi. Acılarının hiç dinmediğini anlatan İrfan Kesici şunları söyledi:
"Abimin vurulduğu haberi geldi. Abim vefat ettikten sonra düğün yapmaya gönlüm el vermedi. Bir yıl sonra düğün yaptım. Sadece bizim köyümüzde 12 kişi hayatını kaybetti. Uludere'de yaşanan acıyı en iyi biz biliriz. Benim abim de Uluderedekiler gibi at sırtında köye getirildi. Biz sadece geçinmek için bunu yapıyoruz."
Kaçakçılık sırasında yaralanan Yukarı Turgalı Köyü'nde yaşayan 28 yaşındaki 3 çocuk babası Murat Avam, 3 ayda aldığı 900 TL engelli maaşı ile geçimini sağlayan Avam, yaklaşık 7 yıl önce sınırda atının mayına basması sonucu iki gözünü kaybetti. Avam, tek isteğinin yaşanabilir bir ev ve çocuklarına iyi bir gelecek bırakmak olduğunu söyledi. 06.01.2013 SARAY / VAN -DHA
Düzenleyen nigdeli29 : 06-01-2013 at 19:16
Bunlar neden önceden yapılmadı ?Bu kadar baskınalrda şehit verdik?neden?
Allah bütün güvenlik güçlerimizin yardımcısı olsun.
güzel bir gelişme hepsi böyle olmalı ne diyelim geçmişi sorgulamak gerkir ama ders alıp önümüze bakmata önemlidir...