bu yeni bir şey değilki 1 ocakta başlattıkları haraç kesme operasyonu biz bas bas bağırdık ama kimseden tık çıkmadı bu sadecene öğrencileri değil işsizleri ve sigorta primi tam yatmayanları ilgilendiriyor
ekonomi yazarı Şükrü Kızılot, üniversite kazanamayan ve 18 yaşını geçen gençleri bekleyen “ primi” ödemesine dikkat çekti.
Üniversiteye giremeyene her ay 225 TL’ye kadar ceza
Üniversiteye kayıt yaptıramayanlar, eller cebe..
Her ay en az 37,62 TL, en fazla da 225,72 TL prim ödeyeceksiniz! Paranız yoksa, ailenizden alıp ödeyeceksiniz.
Ama mutlaka ödeyeceksiniz.
Artık sizin için yeni bir dönem başlıyor, Olay ciddi..
OLAY NE?
Üniversitede okuyanlar, anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar. 18 yaşını doldurmuş olup üniversiteye giremeyenler ise, anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti alamıyorlar.
Bu durumda, ceza olarak 225 TL’ye kadar prim ödüyorlar.
Primin tutarına gelince, aile içindeki gelirin kişi başına aylık tutarı: - Asgari ücretin üçte biri (313,50 TL) ile (940,50 TL) arasında ise 37,62 TL; - Asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1.881TL) arasında ise 112,86 TL; - Asgari ücretin iki katından fazla ise 225,72 TL; “genel sağlık sigortası primi” ödenecek.
KIZLARA AYRICALIK
1 Ekim 2008 tarihi itibariyle, ana veya babasının, “bakmakla yükümlü olduğu kişi” olarak sağlık hizmeti alan kız çocukları; 1- Çalışmaya başlamadıkları, 2- Evlenmedikleri,sürece, üniversiteye giremeseler dahi anne ve babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler.
Kız çocukları; - Çalışmaya başladıklarında, kendi sigortalılıkları üzerinden, - Evlenip de çalışmayanlar, eşleri üzerinden “sağlık yardımı” alacaklar.
İşsiz kalmaları veya boşanmaları halinde, tekrar anne veya babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak ve yeniden onların üzerinden sağlık yardımı almaya başlayacaklar.
GELİR TESTİ VE ÖNEMİ
Zorunlu genel sağlık sigortalısı sayılan çocukların, “gelir testi” yaptırmalarında yarar var.
Gelir testi sonucuna göre, prim ödemeksizin sağlık hizmeti alabilmek mümkün. Test sonucu, aile içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, “asgari ücretin üçte birinden (313,50 TL’den) az olması” gerekiyor.
Bu durumda, genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanır.
Aile içindeki gelirin, kişi başına düşen aylık tutarı “asgari ücretin iki katından az olanlar” mutlaka gelir testi yaptırmalılar. Yaptırmadıkları takdirde, asgari ücretin iki katı tutar üzerinden, “aylık 225,72 TL) genel sağlık sigortası primi” ödemek zorunda kalırlar.
bu yeni bir şey değilki 1 ocakta başlattıkları haraç kesme operasyonu biz bas bas bağırdık ama kimseden tık çıkmadı bu sadecene öğrencileri değil işsizleri ve sigorta primi tam yatmayanları ilgilendiriyor
Avrupa'da örneğin Almanyada devlet işsiz gencine iş bulur iş verir iş bulamazsa işsizlik maaşı verir bizim ülkemizde tam tersine Liseden yeni mezun olmuş işsiz gençlerin ailelerinden GSS adı altında her ay haraç toplanır.
Bide neymiş GSS'miş peki ne işe yarar bu?
Aylık enaz 35 TLden yıllık 35X12= 420 TL haraç eğer siz hasta değil sapasağlamsanız ama işsizseniz hiç doktora ve hastaneye gitmeseniz bile bu parayı (yani almadığınız ve almayacağınız bi hizmetin bedelini) devlete ödemek zorundasınız.
Düzenleyen ads 1940 : 04-09-2012 at 00:21