Rus nükleer denizaltısı Amerikan kıyılarında bir ay dolaştı, fark edilmedi.
Uzun menzilli füze kapasiteli Rus nükleer denizaltısının Amerikan kıyılarında bir ay kadar dolaştığı, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin herhangi bir alarm durumuna geçmediği iddia edildi.
İnternet üzerinden yayın yapan Pentagon'a yakın Washington Free Beacon'ın haberine göre, Meksika Körfezi ve Amerika'nın stratejik sularında bir ay kadar dolaşan Rus denizaltıdan bölgeden ayrıldıktan sonra haberdar olundu.
2009'dan bu yana ilk kez Amerikan kara sularına yaklaşan Rus denizaltının, Suriye krizi ile birlikte Akdeniz'de artan Rus savaş gemileri ile eş zamanlı faaliyette bulunmasına dikkat çekiliyor.
Diğer taraftan ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin savunma harcamalarında önümüzdeki 10 yıl için 487 milyar dolar indirim planlarını gözden geçirmesi bekleniyor.
Habere göre, Rusya'nın en sessiz saldırı gücü Akula tip denizaltının Meksika Körfezi'nde Haziran ve Temmuz aylarında dolaştığı bilgisini doğrulayan ve ismini vermek istemeyen Amerikalı bir yetkili, "Bu endişe verici. Bir ay boyunca radara yakalanmadan faaliyette bulunmuşlar" dedi. Amerikan Deniz Kuvvetleri konu ile ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. Bir başka yetkili de, "Akula sadece bir gerekçe ile üretildi. Amerikan denizaltı gücünü ve mürettebatını öldürmek" iddiasında bulundu.
Denizaltı uzmanı Norman Polmar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Meksika Körfezi'ne denizaltı göndererek, Rusya'nın küresel askeri güç dengesinde önemli bir oyuncu olduğunu hatırlatmak istediğini savundu.
Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Putin'i Suriye'de ya da hemen arka bahçelerinde Amerikan çıkarlarına karşı aktif olarak çalışmakla suçladı.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ilk kez Rus nükleer savaş uçaklarının uzun mesafeli güvenlik uçuşlarına başlamasına da dikkat çekilen haberde, Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un nükleer dengenin bozulması ya da kriz durumunda Moskova'nın önleyici saldırı yapabileceği yönündeki tehditlerine dikkat çekildi.16/8/2012 - TRT Haber
Tek kutuplu dünya çok acı çekti, milyonlar hayatını kaybetti birbirini dengeleyen kuvvetlerin olması her zaman.Gerçi filler çimenler olur o zamanda ama tek kutuplu dünya kadar kötü olmaz.
helal ruslara. ne diyeyim başaka?
Askeri forum siteleri bu olayla çalkalanıyor :)
abartmayın o kadar da önemli değil.ona bakarsanız çinliler gemi savar yaptı.bu öyle bir alet ki kara kara düşünüyorlar.okyanusta tek bir savaş gemisi çinlilerden izinsiz gezemez.şu an gördüğüm kadarıyla rus ve çin teknolojisi abd nin kat kat üzerinde.abd uçasklarını pilotlu yada pilotsuz kontrol edebiliyor.kendi savaş uçakları da kafa tutabilecek seviyede.ingilizler hava kuvvetlerini işe yaramıyor diye kaldırmayı düşünürken yüce önder istikbal göklerdedir demişti.ah biz de yapabilsek keşke
Koca gemiyi görmemişler.
Benim inanasım gelmiyor bu habere. :)
Bende ABD ordusunun çin+rusyadan 30 yıl ileride olduğunu düşünüyorum.. Rusya değnekçilik yapıyor aklı sıra ama ABD çıkarlarını düşünen bir ülkedir.Yoksa rusyadan çekinmesi söz konusu olmadığı gibi rusyayı bir anda yok edebilecek teknik donanıma sahiptir..
O değilde geçenlerde bizim gemimiz kıbrıs açıklarına doğalgaz aramaya çıktı da yarı yolda bozuldu..Ne kadar utanç verici.. Siyasiler ne kadar politika yaptıklarını düşünseler de teknolojiyi askeri güce entegre edememişsen; maalesef seni hiç kimse hesaba almıyor.. 2x2 dört..