Uydumarket Banner  

Gösterilen Mesajlar: 4 mesajdan 1 ile 4 arası

Konu: Karpuz kansere de faydalı

  1. #1
    Advanced Member
    Giriş Tarihi
    09-04-2007
    Mekan
    06 Ankara
    Mesajlar
    1,847
    Üye No
    339828

    New Icon26 Karpuz kansere de faydalı



    Karpuz kansere de faydalı

    Karpuzda bulunan laykopen maddesinin kansere karşı koruyucu olduğu bildirildi.
    AA - Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, karpuzda, kansere karşı koruduğu bilinen laykopen maddesinin bol miktarda bulunduğunu, kan basıncının dengelenmesinde ve vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasında sayısız yararı olduğunu ifade etti.

    Yaz aylarında her bölgede bulunması ve fiyatının diğer meyvelere göre ucuz olması nedeniyle karpuza talebin fazla olduğunu kaydeden Çiçek, şunları söyledi:

    "Karpuzun yaz aylarında bolca tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir."

    Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini kaydeden Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

    Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini belirtti.

    Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, "Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını ve böylece böbrekler tarafından vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır" dedi.

  2. #2
    Advanced Member
    Giriş Tarihi
    29-11-2005
    Mekan
    50 Nevşehir
    Mesajlar
    15,075
    Kan Grubu
    B Rh ( + )
    Üye No
    159263

    Bilgilendirme için teşekkürler.
    O zaman bol bol karpuz yemek lazım.

  3. #3
    Advanced Member
    Giriş Tarihi
    20-09-2006
    Mekan
    34 İstanbul
    Yaş
    60
    Mesajlar
    1,347
    Kan Grubu
    AB Rh ( + )
    Üye No
    264329

    Likopen maddesinin bir çok meyvada ve domateste bulunduğu,
    bir çok defalar açıklandı yaz aylarında bolca tüketilmesi nedeni ile
    karpuza dikkat çekiliyor.
    Karpuz pahalı satılmasına rağmen bir çok ürün tarlada çürüyor.
    Karpuz diğer meyvalar gibi işlenerek suyu içecek haline getirilse
    yılın her ayında içilip faydalı olabilir.

  4. #4
    Junior Member
    Giriş Tarihi
    10-09-2005
    Mekan
    34 İstanbul
    Mesajlar
    33
    Kan Grubu
    A Rh ( + )
    Üye No
    131870

    Şunuda hatırlatmak gerekir ki bazı şeyleri yanlış anlıyoruz.

    Karpuz, domates ve ısırgan(vb.) meyve ve bitkilerin kanserden koruyucu etkisi olmasına karşılık, kanser olduktan sonra hiçbir faydası olmadığı gibi çok büyük zararı vardır.

    Kanser hastaları şeker, şekerli gıdalar ve kanda şekere dönüşecek (karbonhidrat vb.) gıdaları kesinlikle ama kesinlikle yememeleri gerekir.Unutmayın ki kanser şekerle beslenir.İyileşmek için önce gıdasını kesmek gerekir.
    Düzenleyen berr : 14-07-2008 at 18:20


Gönderme Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konuda cevap yazamazsınız
  • Eklenti yapamazsınız
  • Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
  •  
  • BB Kodları Açık
  • Smiley'ler Açık
  • Resim Kodları Açık
  • Video Kodları Açık
  • HTML Kodları Kapalı