Grafik Görünüm : Klipsch, JBL, Magnat, Epos, Castle, Bose...Dinleti İzlenimleri
Tavsiyeler üzerine kaliteli bir çift front arayışına girdim ve son zamanlarda sıkça dinlediğim iki CD'yi yanıma alarak aşağıdaki hoparlörleri dinledim. Dilim döndüğünce öznel izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu hoparlörlerin çoğunu geçtiğimiz cuma aynı gün içinde dinledim, ikili şekilde anlattıklarımı da aynı mekanda bulmuşken dinledim. JBL E100 dışında, tüm ampli ayarları 'flat'tir. Bas, tiz beslenmemiştir.
Yanımda götürdüğüm CD'ler üzerine bir-iki laf:
Bob James - Earl Klaugh Cool. Jazz- Fusion bolca tiz bass ve bir miktar orta ses. Duru bir kayıt.
Burhan Öçal İstanbul Oriental Ensemble - Sultan's Secret Door. Kanun gibi coşan parlak sesler yanında (yanılmıyorsam) Kös gibi olgun duru baslar; inleyen, sızlayan keman ve klarinet sesleri ve adeta patlayan enerjik darbuka.
Buyrun....
Klipsch RF15 - Bose 301
(Modern Elektronik Paris caddesi'ndeki yeri: Echo Sound and Vision)
Klipsch'in bu modeli serisinin en küçüğü olmasına rağmen bas seslerin yeterliliğine hayran olduğumu belirtmeliyim. Ve bu müzikal bas, bacaklarımın arasında dolaşan bir kedi gibi, sarıp sarmalayan bir bastı. Bose 301'in basları ise bitimli idi. Kabaca: Klipsch'in basları sanki uzarken (dummm......), Bose'ninkiler ansızın kesiliyordu (dup!) Klipsch'in yüksek efficiency değeri kendini hemen belli ediyordu(96 db). Nitekim, Klipsch Pioneer A-209 ile sürülürken, Bose Pioneer A-509 ile sürülüyordu ve dinlerken ses %50 açıktı (Cd player oldukça eski bir Sony idi). Bu notu böylece düştükten sonra, ikisinin de oldukça geniş mekanı sesle doldurduğunu söylemeliyim. Tizler her ikisinde de oldukça parlaktı. Ancak ben bunu olumsuzluk olarak algılamadım, sanırım zevkim böyle. Çünkü yoran bir ses yoktu. Orta sesleri kendime göre başarılı bulduğumu ve sahne imajını da sevdiğimi söylemeliyim. Özellikle Burhan Öçal CD'sinde sağlı-sollu bazı atışmalar zevkliydi.
Castle Compact Sattelite - Epos ELS13
(Sigma- Güniz Sokak)
Klipsch ve Bose gibi belli karakterdeki bu hoparlörden sonra, bu kültürlü ingilizlere geçmek oldukça ilginçti. Castle'ın bu küçücük hoparlörlerinden daha önceleri bir Eagles dinlemiş ve unutamamıştım. Bu yüzden bir de kendi Cd'lerimle gittim. Elbette, bas derinliği olmadığı için, Sigma'nın kendi imalatı olan ELK (100 watt, 30 cm) sub ile ve bazen sub'ı kapatarak da dinleme yaptık. Panasonic CD player ve Marantz 4300 kullanıldı. Açıkçası bu defa Castle compact hoşuma gitmedi, Klipsch karakterini sevdikten sonra bu normal sayılabilir. Ses sanki kalın bir perdenin ardından geliyor gibiydi. Ayrıca kapalı kutu şeklindeki bu hoparlörlerin efficiency değeri de oldukça düşük bu yüzden güçlü amplilerle sürülmesi gerekir. Ardından Epos ELS13'leri Atacama ayaklar üzerinde dinledik. Perde uçtu gitti. Sesler çiçek açtı. Oldukça ufak boyuna rağmen bu frekans aralığına hayran kaldım açıkçası. Çok canlı, ayrıntılı bir ses, ayrıca dengeli de. Daha önceden dinlediğim Acoustic Energy Aegis Evo One ile aynı karakterde ancak daha küçük ve daha ucuz. Tabii, raf tipi ile ilgilenenler için.
Magnat Vector 77
(Pelin Karum)
Panasonic DVD ve Onkyo TXDS777 ile.
Klipsch'e göre baslarının daha sınırlı olduğunu hissettim, bunun dışında bana aynı geldi. Yalnız, Klipsch parlak sayılırsa, Magnat'ın bir parmak daha natürel olduğunu söyleyebilirim.
Daha önce, Pelin'in Turan Güneş mağazasında, onların CD'si ile ve Onkyo cihazlarla Motion 1000 ve Vintage 120'yi yanyana dinlemiştim. Vintage'a geçince "tüm sahne"nin önünden bir perde kalktığını söyleyebilirim. Bunun dışında detay vs. fiyatına göre Motion da OK yalnız malzeme - işçilik kötü.
Sony SS MF 400
(Evim evim güzel evim)
Bu kadar milyarlık hoparlörü dinledikten sonra, bir de benim 100 Euroluklarıma bakayım dedim. Sony 305 DVD ve 485 avr yine flat ayarlar. Üstümü çıkarmadan oturdum.
Tizler aynı. Bu hoparlörlerin tizleri süper. (50.000hz olayını bilemem ama). Sahne imajı, detay, hiç de kötü değil. Aslında sadece basslar biraz yetersiz ve hafif bulanık. Diğer hoparlörler, (floorstander olanlar) 6 KAT DAHA PAHALI AMA 6 KAT DAHA İYİ DEĞİL. Çok şaşırdım açıkçası. Şu anda satılan 450 modeli, driver, kaplama, bağlantı vb. yönlerden 400'den tamamen farklı. O yüzden 450'yi bilemem. Ancak benimkiler, gittigidiyorda cuma günü 170 milyon teklif almıştı, kesinlikle limon kasası değil. En çok 3 kat fark olduğunu düşünüyorum ama o kadar. Zaten örneğin Klipsch Amerika'da çifti 400 dolar kadar birşey, burada iki katı!
JBL E100
(Demir Migros)
Ertesi sabah, annemi, kayınvalideyi, eşim ve çocuğumu alışverişe götürmüşken, çok dar bir zamanda bir dinleme daha yaptım. Denon CD player ve Denon PMA1500 ampli. Dinlemeye başladım. Bence tizler Klipsch'e göre yetersiz falan değil. Gayet iyi. Ancak baslar, boğuyor ve boğuluyor? Bir de bakayım, bass ve tizleri sona dayamışlar. Neyse, düzelttik. Biraz daha az hırçın, daha doğal bir sesle tekrar başladık. Ancak baslar hala bir tuhaf. (vomp vomp....) Neyse, olumsuz bir izlenimle dinletiyi sona erdirdim, Cd'mi almak üzere sisteme yaklaştım...ve: Loudness açık! Baştan dinlemedim artık. Bu yüzden JBL E100'ü değerlendiremiyorum. Yazık oldu.
İşe yaramasını umarım. Firmalar hakkında bir iki sözle bitireyim: Sigma bu işi aslında profesyonel sistemler bazında yapıyor ancak Hi-fi ürünleri, belli bir rafinelikteki beğeniyi yansıtıyor. Kendi sub ve hop. ve hop ayaklarını, (belli modeller örnek alınarak) yapıyorlar. Daha az göz boyama, daha bilgili yaklaşım. Pelin'de de orada bulunan kimseye göre bir ilgi ve alaka var (yıllardır giderim). Ben çok memnun kaldım bu ilgiden. Ne gerekli ve yeterli ise onu önerirler, stoklarını değil. Sigma da öyle. Demir için bir not: Turan Güneşteki yerlerinde neredeyse "ne işin var, ne bilirsin" gibi davranıyorlar bazen. Bir de Sony 790 avr, normal fiyatının çok üzerinde. Açıkçası fiyatları abartılı. Bunu belirttiğimde, burada iyi mal iyi fiyata dediler. B&W, amenna.... Ancak 790 fiyatı tamamen semt fiyatlaması olmuştu. Onun dışında rafine yerlerden birisidir tabi...
Saygılar...
professor 28-02-2005, 11:09 udmrts,
güzel yorumlar...
bir iki şey ilave edeyim. 6 kat veya 10 kat pahalı olması, bu misli iyi ses alacağımız anlamına gelmiyor. sırf daha iyi bir zil sesi,bir parmak daha net bir bas, biraz daha iyi bir mid için bu muhabbet sürüp gidiyor. yani fark giderek detaylara biniyor. ben de hafta sonu pelin de idim. (karum)
genç bir çifte basit uydu sistem dinletiyorlardı. ben asıl satıcının yorumları ile ilginiyordum. neyse saçmalamadı. hatta sevdiğim bir yorum da yaptı. "10 milyarlık bir hoparlörü beğenmeyebilirsiniz, 300 milyonluk bir hoparlörü beğenebilirsiniz."
bu arada çifti ikna için evde dinleyin beğenmezseniz geri alırım deyince, bunun diğer cihazlar için geçerli olup olmadığını sordum. ben bir sub ile ilgilenince göndereyim, 1 gün dinle beğenirsen öbür gün ödemesini yap dedi. bendeki sub woofer'ı satarsam ilgileneceğimi söyledim...
udmrts,
Eline , ayaklarına , kulağına ve beynine sağlık... :) Keşke JBL E100'ü tam anlamı ile değerlendirme şansın da olsaydı. Ben bir miktar daha tiz alabilmek adına elimdeki E90'ları klipsch ile değiştirmeyi düşünüyordum. Aslında her iki markanın da tizlerini duymuş biri olarak soruyorum şimdi , değer mi ?
Teşekkürler arkadaşlar....Yararlı olursa ne mutlu.
@obi
İkisini de aynı CD'lerle aynı gün dinleyebilirsen... Aslında sonuçta bunlar aynı karakterde hoparlör. İkisi de titanium kaplı dome tweeter kullanıyor, Klipsch horn tabii. Dolayısıyla daha "in your face" bir sesi var. Ya da nasıl anlatayım, tiz sesi sana daha çok itiyor.
Eğer, Denon amplide tizin max ve loudness'ın açık olduğunu hesaba katarsak, ancak bu durumda bana eşit gibi geldiğini tekrar söyleyebilirim yine de.
İkisinin CNET değerlendirmeleri:
http://ecoustics-cnet.com.com/Klipsch_RF_15/4505-7869_7-30582949-2.html?tag=top
http://ecoustics-cnet.com.com/4505-6466_7-30602627.html?part=ecoustics-cnet
Bu forumda kullanılan bir laf var ya ; belki "bir çıt" daha fazla tizi var diyebiliriz o halde klipsch için... Aynı gün , hatta peş peşe dinlemek en sağlıklı yöntem olurdu tabiki... İnşallah onu ben yapacağım.... :)
Üşenmedim, taa Migros'a kadar tekrar gidip bu sefer flat olarak aynı Bob James-Earl Klaugh CD si ile kısa bir dinleme yaptım.......ve E100'leri beğenmedim.
Sanki tiz ve bası öne çıkıyor (bas boğucu, diğer yandan tatlı da değil), müzik gövde kazanmıyor. Netlik, detay doyurucu değil. Belli müzik türleri için belki yüksek volümlerde tercih edilir ancak 35 m2 salonlarda bunu yapmak da pek mümkün olmayabilir. Bu yüzden hoparlör değerlendirirken basın miktarı ve kalitesini ayrı değerlendirmek gerekir. Ya da çeşitini. Nasıl bas istiyorsunuz? Dinlemek gerekir.
Hemen Paris caddesine bir ziyaret daha ve..... :smiles2:
Müzik gövde kazandı. Hem de ne gövde. Gitar çalan adamın parmaklarını hareket ettirişini "görebiliyordum" adeta. Frekanslar arasındaki o denge....uyum... Bir de boyuna bakıyorsunuz....RF15 kesinlikle boyundan büyük iş beceren bir hoparlör. Serisinin en küçüğü olmasına rağmen, ortalama bir salonu müzikle ve tatlı bir basla doldurur. Bas eksik gibi değerlendirmeleri, dinledikten sonra yapmak lazım. Hangi bas? Ya da nasıl bir bas?
Belirtmekte fayda görüyorum, tümünü tekrar aynı CD lerle ve aynı gün dinlemek daha iyi olurdu ama o kadar hoparlör dinledikten sonra (hatta arada kef q4,5...vs) Klipsch yine ağzımı açık bıraktı. Yoksa Magnat tercih edersiniz, Epos alıp güzel bir çift standın üzerinde iyi ki almışım dersiniz..vs. Bu değerlendirme sadece JBL - Klipsch arasında. Bir müşteri için gelen RF25 ve RF35 kolileri duruyordu, keşke demoda olsaydı ancak maalesef yok.
Bu arada, Klipsch için kullanılan ekipmandan biraz daha bahsetmek istiyorum: Pioneer 2x45 stereo ampli, oldukça eski sony cd çalar. Gelelim kabloya: En adi elektrik kablosu! Hoparlör kablosu diye satılan şeffaflardan da değil, bildiğin siyah, incecik, zedelenmiş ve bantla sarılmış, klemensle tutturulmuş.... :eyecrazy: Bu hoparlör iyi eşleştirmelerle, en azından doğru dürüst bir kabloyla neler yapar?
Oldukça subjektif olacak ama, Klipsch Reference serisinin en küçüğü, JBL Northridge serisinin en büyüğünü dövdü. :)
Saygılar...
Ahhh ah !
Bu hoparlörü henüz dinleyemedim ama kafamda öyle bir canlandırmıştım ki , tam düşündüğüm şeyleri yazmışsın.
Büyüksün prof ! Yanılmadığını bir kişi daha teyid etti. :wave:
udmrts kardeş , sen artık bir klipsch alırsın sanırım. 970 çok iyi fiyat kaçırma...
Gelecek hafta içi bu işi bağlayacağım...Hepsini bir anda vermem mümkün değil de...Naparsın. Diğer alternatifleri konuşacağım.
professor 04-03-2005, 16:07 estağfurullah, haddim değil. tesadüfen dinlemiş ve beğenmiştim. tabii şimdiye kadar duyduğum en iyi ses dedim ayrı...bu beğeni de tesadüf olabilir...
bence de fiyat çok iyi. 2 ay önce 1,1 milyardı...ihtiyacım olsaydı ben bile düşünürdüm. ama ben benim emektarlardan memnunum. ama oben senin şansın var. çünkü arkaların pek iyi değil...
Bu fiyatı geçen hafta duysaydım (CDP'ı almadan yani) çok ciddi düşünürdüm.
Back'lerimi eninde sonunda değiştireceğim zaten.
udmrts , diğer ödeme alternatiflerini öğrendiğinde bana da bildirebilir misin lütfen ?
haydi arkadaşlar hayırlı olsun aldığınız zaman yorumlarınızı bekliyoruz merakla....
modern ile görüştüm klipsch reference serisi için, pazarlık payı açık liste fiyatı olarak:
RF-15.........620 EURO (çifti) (front)
RC-25.........300 EURO (center)
RS-25.........430 EURO (çifti) (surround)
RW-8..........365 EURO (sub)
pazarlık pazartesi günü...
dgorkem1 05-03-2005, 16:50 seçilen cd lerde önemli castle da orta ses hakimdir parlak ses yoktur flattir
castle ses karakteristiği olarak norah jones ve ya batricia bergertarzı dinletiler için gibi.?????
+1
norah jones-come away with me albümünün 5. parçasını dinlerken norah jonesin
diyaframının titreşimini hissediyorsanız baterideki zili sanki 2-3 metre ötenizde çalınıyormuş gibi doğal hissedebiliyorsanız, yine aynı albümde 10 .parçada girişteki gitar soloyu hemen oracıkta birisi gitar çalıyor gibi algılıyabiliyorsanız bence o hoparlör kalitedir yalnız bu arada amfinin tonlaması kapalı olacak.
hoparlör demolarında mutlaka norah dinlemenizi öneririm.
professor 05-03-2005, 18:06 bizim scorpio dün akşam uğradı, istanbul'dan telefon görüşmesi ile klipsch almış. modeli aklımda değil ama dipol tarzı uydu tipi bir şey. 500'e almış ve hala bir hata olduğuna inanıyor. (fiyatı çok ucuz bulmuş) "tam benimle senin istediğinin ortası" diyor tarzı için. 97db hassasiyet...görmek, dinlemek lazım.
modern ile görüştüm klipsch reference serisi için, pazarlık payı açık liste fiyatı olarak:
RF-15.........620 EURO (çifti) (front)
RC-25.........300 EURO (center)
RS-25.........430 EURO (çifti) (surround)
RW-8..........365 EURO (sub)
pazarlık pazartesi günü...
Kadıköy'de bugün RF 15 için 580 EURO fiyat aldım. Ellerinde olmadığı için dinleyemedim ama modern'e göre daha hesaplı görünüyor.Aklında bulunsun...
Ayrıca aynı yer Dali 8008 için 840 EURO ; 6006 için de 624 EURO fiyat verdi. Bilginiz olsun...
bizim scorpio dün akşam uğradı, istanbul'dan telefon görüşmesi ile klipsch almış. modeli aklımda değil ama dipol tarzı uydu tipi bir şey. 500'e almış ve hala bir hata olduğuna inanıyor. (fiyatı çok ucuz bulmuş) "tam benimle senin istediğinin ortası" diyor tarzı için. 97db hassasiyet...görmek, dinlemek lazım.
Çok iyi , nihayet klipsch'i daha detaylı inceleme fırsatı bulabileceğiz. :)
@Sayın OBİ
Aşağıdaki kabloyu nereden temin ettiniz,ayrıca çıkışlarda gözle görülür bir fark yarattımı.
Profigold PGC7254 Bass-Flex Oxygen Free Speaker Kablosu
Saygılar
Ben bu gün Teknosada aradım ama bulamadım,o nedenle sordum.
Ayrıca sizin bauhaustan aldığınız subwoofer kablosu kutulumuydu,yoksa plaster içindemiydi?
Scat0 kardeşim , bu kabloyu Kadıköy'den metresi 2 euro'ya almıştım. İstersen PM ile adres ve telefon veririm. Sistemi kurduğum ilk andan itibaren kullandığım için değişimi belirleme fırsatım olmadı malesef... Ancak alacağın kablo zaten en az bu seviyede olursa iyi olur. Front'lara daha kaliteli birşeyler istersen kablolarla ilgili yazışmaların olduğu topic'i bir incele istersen. Bu konuyu orada konuşmuştuk.
Ben bu gün Teknosada aradım ama bulamadım,o nedenle sordum.
Ayrıca sizin bauhaustan aldığınız subwoofer kablosu kutulumuydu,yoksa plaster içindemiydi?
Ben Bauhaus'tan 2 adet sub kablosu aldım. Kendime aldığım 5 m.'lik kablo plastik ambalajındaydı ve reyondaydı. Prof'a aldığım 10 m.'lik olan ise bir karton kutu içinde , cam dolap içine kilitlenmişti. Ben onu alırken son bir tane 10 m.'lik kalmıştı , sanırım onu da sen almışsın. Farkını hemen hissedeceksin , iyi günlerde kullan... :)
Kadıköy'de bugün RF 15 için 580 EURO fiyat aldım. Ellerinde olmadığı için dinleyemedim ama modern'e göre daha hesaplı görünüyor.Aklında bulunsun...
Eğer CardFinans'ınız varsa RF 15'i (liste fiyatı üzerinden yani 620 Euro üzerinden) 12 ay taksitle alabilirsiniz. Sanırım aylık 86 YTL'e geliyor.
oldukça makul gözüküyor, zaten modern ile olan görüşmemde 620 Euro (RF 15) için pazarlık payı var demişti. pazarlık ancak peşin alırsan mümkün olabiliyor.
socrates35 07-03-2005, 09:45 +1
norah jones-come away with me albümünün 5. parçasını dinlerken norah jonesin
diyaframının titreşimini hissediyorsanız baterideki zili sanki 2-3 metre ötenizde çalınıyormuş gibi doğal hissedebiliyorsanız, yine aynı albümde 10 .parçada girişteki gitar soloyu hemen oracıkta birisi gitar çalıyor gibi algılıyabiliyorsanız bence o hoparlör kalitedir yalnız bu arada amfinin tonlaması kapalı olacak.
hoparlör demolarında mutlaka norah dinlemenizi öneririm.
dün elime ht dergi mart 2004 sayısı geçti. şöyle makalelere bakarken bir yerde patricia barber companion ve norah jones albümleri için sahteci diye suçlama vardı. kayıt ettikleri sesi bizim gibi dinleyicilere(cihaz düşkünü) daha etkin gösterebilmek için değişik hilelere başvurduklarından bahsediyordu. dergiye akşam bakıp daha ayrıntılı bilgi yazarım.
Bose 301 Modelİ HoparlÖr Almayi DÜŞÜnÜyorum.İzmİr De Çİftİ 500 Ytl Ne Dersİnİz Doyurucu Ve Bu Fİyatla Orantili Olarak Verİmlİ Bİr HoparlÖr MÜdÜr?
bandit600 kullandı özel msg at sor
sound man 17-03-2005, 15:09 Üşenmedim, taa Migros'a kadar tekrar gidip bu sefer flat olarak aynı Bob James-Earl Klaugh CD si ile kısa bir dinleme yaptım.......ve E100'leri beğenmedim.
Sanki tiz ve bası öne çıkıyor (bas boğucu, diğer yandan tatlı da değil), müzik gövde kazanmıyor. Netlik, detay doyurucu değil. Belli müzik türleri için belki yüksek volümlerde tercih edilir ancak 35 m2 salonlarda bunu yapmak da pek mümkün olmayabilir. Bu yüzden hoparlör değerlendirirken basın miktarı ve kalitesini ayrı değerlendirmek gerekir. Ya da çeşitini. Nasıl bas istiyorsunuz? Dinlemek gerekir.
Oldukça subjektif olacak ama, Klipsch Reference serisinin en küçüğü, JBL Northridge serisinin en büyüğünü dövdü. :)
Saygılar...
:smiles8: :smiles8: :smiles8: :smiles8: :smiles8:
@udmrts
jbl E-100'e haksızlık yapıyorsun ben kullanıyorum ve çok tatlı ses alıyorum bası ve tizi doya doya yaşatıyor benim zevkim bas ağırlıklı olmak ile beraber tiz sesleride duymak isterim..E-100 hepsini bana verebilen bir kolon...
bu elbette benim yorumum ama sakin kafa ile ve iyi cihaz ve kablolar ile tekrar dinlemeni tavsiye ederim...
...bası ve tizi doya doya yaşatıyor benim zevkim bas ağırlıklı olmak ile beraber tiz sesleride duymak isterim...
Farklı bir şey söylememişim zaten. Bas ve tiz ağırlıklı demişim.. Yalnızca bana o bas boğucu geldi. Hangi bas diye sorarken, insan kendi dinlemeli diye de ekliyorum dikkat ederseniz.
"Tatlı" derken neyi kastediyoruz? Bunu bilemediğimiz için yorumlar yine belirttiğim gibi subjektif oluyor. Kaburga masajı yapan, saç uçuşturan bastan bahsetmiyorum tatlı derken... Yani zevk işidir bu.
Klipsch fizik olarak JBL E100'ün üçte biri gibi birşey. Driverları 13 cm. Bu da netlik katıyor gibi geliyor bana...E90'ı çok merak ediyorum örneğin belki benim zevkime daha uygundur.
Ampli Denon PMA1500'tü. CD player yine Denon idi yanılmıyorsam. Yani en uyumlu olacak komponentler. :wave:
Gezinirken böyle bir test buldum.. Frekans cevabı eğrileri de var.. Hollanda dilinde gibi geldi bi bakıp gerekli yerleri çevirebilirseniz yararlı olur kanısındayım.
http://www.audiosale.dk/files/klipsch-rf15.pdf
professor 17-03-2005, 15:42 valla ben stereo da sub'ı 0 yapıyorum. basları eksik görünen daliler bu haliyle bile gümbür gümbür bas veriyor. keza rf-15 de çok güzel bas veriyordu. basın fazlası bence müziği bozuyor. tabii böyle de sevenler var ayrı konu. neticede zevk meselesi.
sound man 17-03-2005, 16:25 Kaburga masajı yapan, saç uçuşturan bastan bahsetmiyorum tatlı derken... Yani zevk işidir bu.
:wave:
değerlendirmene saygı duyuyorum ses kişiye göre algılama olayıdır her kulak değişik algılar kişiler değişik yorumlar ...
bas derken yukarıda tarif ettiğin gibi bir bas en fazla 3 dakika dinlenir sonrası akla ziyan kulak dayanmaz bunda hem fikiriz...
3805+E-100= kısık volumda aldığım bas ve tiz bana göre iyi bunda etkili olan denonun eq ayarları ile oynamak ..
@obi'ye yazdığım yazıda denon'u ilk aldığımda yaşadıklarımı anlattım ..
kendi yorumum cdp.anfi.kolonlar nekadar iyi ve uyumluda olsa çıkan seste eksiklikler yada fazlalıklar hissetme olasılığı var bas ve tizlerde istenilen verimi alabilmek için eq ayarı şart istemediğiniz şıkırtıyı yada güm gümleri kapatıp açmak lazım bu müdahaleden yoksun olursanız bayağı eksik kalabilir dinleti zevkiniz ...
ben iddaacı bir yapıya sahip değilim benim elimdeki cihaz yada ekipman eniyisidir mükemmelidir diye bir saplantım yok daha nice fevkalade tesist kurma ve oluşturma seçenekleri mevcut benim cihazlarım orta sınıf ve bana yetiyor ...
ama e-100 gerçekten klıpsch rf-15'den dayak yemez... :headphone
saygılarımla
professor 17-03-2005, 16:58 Gezinirken böyle bir test buldum.. Frekans cevabı eğrileri de var.. Hollanda dilinde gibi geldi bi bakıp gerekli yerleri çevirebilirseniz yararlı olur kanısındayım.
http://www.audiosale.dk/files/klipsch-rf15.pdf
tabloları yorumlarsak;
klipsch: tam eksende dinlemek gerekiyor. aksi halde 10khz den sonra sapıtma başlıyor. grilleri çıkarmakta fayda var. 5-10khz bandı yüksek bu da tiz sesleri daha iyi verdiğini gösteriyor. (dinlediğimde grill yoktu üzerinde)
jbl: daha stabil bir frekans cevabı var. dinleme açısı mükemmel. griller çıkarılmasa da olur.
ikiside, aşağı yukarı eksen baz alınırsa tiz sürücünün üstündeki dağılım daha stabil. yani tiz sürücü eksende değilse (kulak ekseninde) aşağıda olmalı...
jbl in empedans karakteri daha stabil. klipsch avara tekerlek gibi geziniyor.
doğruya doğru; bu grafiklerin galibi JBL...
Teşekkürler professor...
İlgilenen olursa diye, RF7'ninkini de koyayım:
http://www.audiosale.dk/files/klipsch-rf7.pdf
Bu da Lou Reed (bildiğiniz rockçı) hoparlör değerlendirmeleri. Bose için para vereyim bunları bana dinletmeyin diyor :) İngilizce. Galip: Klipsch RB75.
http://www.audiosale.dk/files/klipsch-rb75.pdf
professor 17-03-2005, 17:19 aslında hemen çala kalem yorum yaptım ama galibi erken söyledim. şimdi 2. bir inceleme yapıyorum.
10khz e kadar;
klipsch in feedback i daha zengin. 2-10khz bandında klipsh stabil ve yüksek feedbackte. buda mid bandında klipsh neden daha iyi sonucunu veriyor.
10-20khz
ikisi zıt kardeş gibi. birisi yani klipsch düşüşe, jbl manasız bir çıkışa geçiyor. ama bariz olan tek şey klipsch back olarak kullanılacaksa doğu-batı yönünde daha iyi sonuç verir. iki hoparlör arasındaki mesafe çok açılmamalı.
devam edecek...
professor 17-03-2005, 17:28 sandıklar açılmaya devam ediyor...
kesin sonuç: kesinlikle empedans açısından jbl daha stabil...ama ikiside 4 ohm altına inmiyorlar. yani bir sorun yok
faz olarak ikiside distorsiyon sınırını biraz aşmış. kesin olan bir şey klipsh te orta bantta yapılan düzeltmeler grafiğe bariz yansımış...
professor 17-03-2005, 17:41 gelelim sonuca;
labaratuvar sonuçlarına göre;
zaman-frekans cevabı grafiği yok.
empedans-faz karakteristiğine göre jbl iyi
frekans cevabında ise eksende yapılan dinlemede klipsch zengin. açılı dinlemelerde bu zenginlik düşüyor ve fakat yine de 10khz e kadar jbl den çok daha iyi. 10khz den sonra klipshin performansı düşüyor.
yatay eksenden 20 derece açı yapıldığında ikiside aynı karakteri sergiliyor.
dinleme testi de olsa dinamik aralık, tını, detay vs. iyi bir karşılaştırma olurdu...
ben de birşey ekliyeyim
bunlar laboratuar test sonuçlarına göre
ama mekan durumuna göre ali nin evinde başka veli nin evinde başka performans göstereceklerdir.
odamızın şekline eşyalarına bağlı olarak kulak seviyemize göre hoparlörlerin ve eşyaların yerleriyle oynayarak her iki hoparlör de de optimal sonuçlar alınabilir.
professor 17-03-2005, 17:57 doğru söze şapka çıkarılır. öte yandan dinleme testi farkı belirlemede çok ama çok daha etkin.
eee bu akşam obinin, yüzünü görmediği , sesini duymadığı platonik aşkı klipsch rf-15 ile
nikahı var :) :love: çöpçatanlığını sayın hocam prof yapmıştır. çocuğa kızı övdü övdü
bakalım bu gece obi kızın(rf-15) yüzündeki örtüyü kaldırınca neler olacak hehe:)
obiye o kadar söyledik şu kızla bir demo salonunda buluş bir gör dinle huyunu suyunu öğrenmeye çalış yok ikna edemedik :smiles10: :smiles10:
eee bu akşam obinin, yüzünü görmediği , sesini duymadığı platonik aşkı klipsch rf-15 ile
nikahı var :) :love: çöpçatanlığını sayın hocam prof yapmıştır. çocuğa kızı övdü övdü
bakalım bu gece obi kızın(rf-15) yüzündeki örtüyü kaldırınca neler olacak hehe:)
obiye o kadar söyledik şu kızla bir demo salonunda buluş bir gör dinle huyunu suyunu öğrenmeye çalış yok ikna edemedik :smiles10: :smiles10:
Her durumda mutlu olacağım Sat baba... Diğer topic'te söylediğim gibi karar benim kararımdır. :)
professor 18-03-2005, 11:40 kızımıza iyi bak. espri bir yana,
girlleri çıkarıp kullanmanda fayda var. birde kesinlikle ekseni dinleme noktasına yani sana dönük olsun. açısına dikkat et. kulenin altını besleme. kulenin kulak hizasının altında kalması 1-5khz bandında epey fark yaratmış. tabii sat ın söylediği gibi odaya bağlı olarak bu tepki değişebilir.
bu şekilde max. performans alırsın gibi...
Merak etme kız emin ellerde... 19 Mayıs'ta ellerinden öpecek... :)
Bir akrabamızın evinde RF-15 dinleme fırsatım oldu. Yahu övüyordunuz bende bişey zannetmiştim :) Bende 10 sene önce freeshop'dan aldığım bir çift -USA-JBL LX-55 var. Ne RF-15 nede şimdiki JBL'ler eline su dökemez. Bir parçadaki tüm tınıları hatasız ve eşit derecede dinlemenin tadı bu speakerda çıkıyor...
Bir akrabamızın evinde RF-15 dinleme fırsatım oldu. Yahu övüyordunuz bende bişey zannetmiştim :) Bende 10 sene önce freeshop'dan aldığım bir çift -USA-JBL LX-55 var. Ne RF-15 nede şimdiki JBL'ler eline su dökemez. Bir parçadaki tüm tınıları hatasız ve eşit derecede dinlemenin tadı bu speakerda çıkıyor...
Kimse "RF15'in eline su dökecek hoparlör yok" demedi ki mosaic kardeş... :) Şimdi senin bu yazdıklarından "bu aleti koftiden övmüşsünüz , milleti yanlış bilgilendirmeyin" gibi birşeyler çıkaranlar olabilir. Ama senin bu amaçla yazmadığını tahmin ediyorum zaten :) Ama ben yine de birşeylerin altını çizeyim yanlış anlaşılmasın diye....
RF15 için o fiyat aralığında (1000 - 1100 YTL) alınabilecek en iyi "musical" hoparlörlerden denildi hep. Ve tadının JBL'den farklı olduğu , tamamen kişinin kulak zevki göz önünde bulundurularak alınabilecek iyi bir hoparlör olduğundan bahsettim. "Eğer ..... iseniz" şeklindeki sorularla E90 ya da RF15'in tavsiye edilebileceği söyledim. Hatta JBL'inde ayrı bir tadı olduğunu anlatmak için tatlı örneği bile vermiştim hatırlarsan... O kadar yazdık , bunları RF15'in kuru övgüsü olarak algılamayın lütfen... :) Evet övülecek hoparlör ama o tip sesi sevenlere... Benim gibi tiz hastasını bile (ki elimde E90 varken) şu anda memnun edebiliyor. (Bunda CDP ve stereo amfinin etkisini unutmamak lazım. AVR ile kullanmazdım diye söyledim zaten) Aynı kategorideki ve fiyat aralığındaki başka bir müzikal hoparlörün , aynı şartlarda kıyaslamasını da bir arkadaş yaparsa o zaman RF15'in performansını daha sağlıklı konuşabiliriz diye düşünüyorum. :)
professor 23-03-2005, 12:12 çok subjektif ve kişisel bir değerlendirme olduğu için yorum yapmamayı tercih ettim. tabii ki herkes beğenmek zorunda değil...biz hep f/p üzerinde durduk. ve rf-15'i jbl e-90 ile kıyas ettim. müzikal anlamda da 10 dakikalık bir dinletide aldığım hazzı duyduğum en iyi tad olarak yazmış, bunda mekanın, cihazların, psikolojik durumumun da etkisi olabileceğini söylemiştim. dün akşam evde dinlediğim hiç bir müzikten zevk almadığım gibi durum psikolojisi ve akustik şartlar objektiviteyi engeller...100 dolarlık bir hoparlör kablosu alıp "ses %100 değişti be" diyenlerde olduğu gibi insan psikolojisi çok önemldir.
çok subjektif ve kişisel bir değerlendirme olduğu için yorum yapmamayı tercih ettim. tabii ki herkes beğenmek zorunda değil...biz hep f/p üzerinde durduk. ve rf-15'i jbl e-90 ile kıyas ettim. müzikal anlamda da 10 dakikalık bir dinletide aldığım hazzı duyduğum en iyi tad olarak yazmış, bunda mekanın, cihazların, psikolojik durumumun da etkisi olabileceğini söylemiştim. dün akşam evde dinlediğim hiç bir müzikten zevk almadığım gibi durum psikolojisi ve akustik şartlar objektiviteyi engeller...100 dolarlık bir hoparlör kablosu alıp "ses %100 değişti be" diyenlerde olduğu gibi insan psikolojisi çok önemldir.
Buda doğru...
Hoparlör konusu eninde sonunda gelir, sizin kulak-müzik zevkinize dayanır. Orta sesleri çok başarılı veren, basları patlatmayan, tizleri parlatmayan bir hoparlör duyup "çok kötüymüş be" diyebilirsiniz. Bazı "demo"larda mağaza sahibi tizi bası sona dayar, loudness'ı açar sesi de kökler, siz etkilenebilirsiniz. Ama yaş gelir, ya da zaman gelir artık başka birşeyler arayabilirsiniz. Bu durumda tüm sisteminiz genelinde distorsiyonu azaltmaya, frekans cevabı eğrisini düzleştirmeye..vs. çalışırsınız.
Yani kulak zevki de gelişir. Damak zevki ile benzetirsek, giderek lezzet aramaya başlarsınız. Bazıları süreç sonunda kendi damak tadına uygun olarak bir gurme olup çıkar. Kimisi ise sadece karnını doyurmaya devam eder.
Şimdi, RF15 ile ilgili olarak benim ve OBİ'nin değerlendirmeleri kişisel olmasına karşın aslında oldukça objektif yönleri olan, emek ve zaman almış değerlendirmelerdir. Ben, almadan önce kendi isteğimi ve hoparlörün yeteneklerini anladım. Obi ise biraz körlemesine aldı. İddialı bir cümle sarfedeyim, RF15'i aldığı dönem, obi'nin kulak zevkinde bir kırılma noktasına ya da köşetaşına denk geldi ve bu kırılmayı hızlandırdı. Ben subjektif değrlendirmemde RF15, E100'ü dövdü demiştim fiziklerine atıf yaparak. Obi'de ise kendisinden yine büyük E90'ın pabucunu dama attı; E90'ları arkaya sürdü, kendi önlere kuruldu. Yani körleme alım da bile olsa obi'yi memnun etti. Prof zaten biliyorsunuz, f/p oranı olarak çok önceleri ikisini karşılaştırıp RF15 üstünlüğünü açıklamıştı. Siz, halen JBL karakteri tercih eder ve onu seversiniz, zevkiniz öyledir, kimse birşey diyemez/dememelidir.
İki amerikan menşeli ve benzer karakterli hopalrörün kapışma macerası şimdilik bu aşamada. Yeni arkadaşlar aldıkça/karşılaştırdıkça bu birikimi büyüteceğiz.
Naçizane görüşlerim bunlar. Umarım maksadımı aşmamışımdır.
professor 23-03-2005, 14:27 böylesine güzel türkçe ile yazılmış ve üslubunda yazıları okumak bana zevk veriyor. zıt görüş bile olsa...ne demişler? cahil dostun olacağına akıllı düşmanın olsun...
Eksik olabilir diye düşünüyorum ama zıt birşeyler yazdığımı düşünmemiştim...dediğim gibi naçizane görüşüm budur.
Kulak zevkim mi kırılmış , valla haberim yok. Ne zaman ? :smiles10:
Bu iyi bi şey mi , kötü mü ? Tekrar yapıştırsak olmaz mı ? :smiles10: :smiles17:
Şaka bir yana , bu hoparlörü dinlemeden almamda kulak zevkine çok güvendiğim ve benim kulak zevkime yakın bulduğum prof 'un etkisi çok büyüktür. Yanılmadığımı aletler gelip de detaylı dinleyince anladım zaten... Ama şunu tekrar söyleyeyim "AVR+DVDP" ile beni tatmin etmezdi. Bu açıdan bakıldığında "körleme" olarak kabul edilebilir.
professor 23-03-2005, 14:41 sizin yazdıklarınız için "zit"lıktan bahsetmedim.
başka arkadaşlarımızın üslubu dairesinde yazdıkları zıt görüşlerden bahsediyorum. zıt bile olsa üslub hatta daha önemlisi net ortamı bile olsa doğru türkçe kullanmayı çok önemsiyorum...
Kulak zevkim mi kırılmış , valla haberim yok. Ne zaman ? :smiles10:
Bu iyi bi şey mi , kötü mü ? Tekrar yapıştırsak olmaz mı ? :smiles10: :smiles17:
Sevgili dostum, başım ağrıdı falan demiştin ya... Bir de sub'ı unuttum diyordun.Klipsch'leri öne alman ileri doğru bir değişim ve doygunluktan kaynaklanıyor...gibi geliyor bana uzaktan... :love:
sizin yazdıklarınız için "zit"lıktan bahsetmedim.
başka arkadaşlarımızın üslubu dairesinde yazdıkları zıt görüşlerden bahsediyorum. zıt bile olsa üslub hatta daha önemlisi net ortamı bile olsa doğru türkçe kullanmayı çok önemsiyorum...
Anladım.
Çalaklavye yazıyoruz bazen kaçıyor bazı şeyler. Bir de hızla göz gezdirince anlama da aksayabiliyor. :)
"Üslub" değil, "üslup" olacak. :smiles10:
professor 23-03-2005, 15:00 Ama şunu tekrar söyleyeyim "AVR+DVDP" ile beni tatmin etmezdi. Bu açıdan bakıldığında "körleme" olarak kabul edilebilir.
klipsh'i stereo düzende dinlemiştim ama avr ile dinlemenin değerini azaltacağını sanmıyorum. daha doğrusu farkı anlayamıyorum.
klipsh'i stereo düzende dinlemiştim ama avr ile dinlemenin değerini azaltacağını sanmıyorum. daha doğrusu farkı anlayamıyorum.
Değerini azaltmaz , öyle bir şey söylemiyorum. Ama tercih etmem diyorum. Çünkü ne olursa olsun (kulak zevkimin kırıldığı düşünülse bile :) ) tiz sesler , ferahlık hissi bende hala önemli. AVR+DVDP ile (kendi aletlerimin performansını düşündüğümde) bu sorunu E90'da bile had safhada yaşamışken ve artık dayanamayıp stereo amfi ve CDP upgrade'i yapmışken , bana bu özellikleri E90'dan daha az verebilen bir RF15 ile çok mutlu olamazdım diye düşünüyorum. (Bu tamamen kişisel görüşüm) Stereo amfi+CDP'ın sesi ne kadar değiştirdiğini anlatmama gerek yok sanırım. E90 ile RF15 aradaki tiz ve ferahlık farkını stereo amfi+CDP ikilisi büyük oranda kapatırken , RF 15 bana ek olarak mid ve bas seslerin güzelliği ile avantaj sağlıyor. Bu sebeple önlerde kullanıyorum. Bu sebeple kullanacaklara "eğer tizler konusunda benim gibi çok hassaslarsa" stereo amfi ile kullanmalarını önerdim.
Bu arada udmrts kardeşime ekleme: Unutulmamalı , E90'lar hala bende. :) Tiz krizine girdiğimde tüm sistem ile tedavime devam edebiliyorum. :smiles10: Hatta daha ileri gidip AVR üzerinden dinlediğimde RF15'ten gelen tizi duymanı isterdim. Şu kırılma işi aklıma çok yatmadı da.... :smiles10:
...Bu arada udmrts kardeşime ekleme: Unutulmamalı , E90'lar hala bende. :) Tiz krizine girdiğimde tüm sistem ile tedavime devam edebiliyorum. :smiles10: Hatta daha ileri gidip AVR üzerinden dinlediğimde RF15'ten gelen tizi duymanı isterdim. Şu kırılma işi aklıma çok yatmadı da.... :smiles10:
"RF 15 bana ek olarak mid ve bas seslerin güzelliği ile avantaj sağlıyor" demişsin ya, hi-fi eğilim çizginde yukarı yönelim neticesinde bir dirsek oluştu. Çizgi kırıldı o noktada yukarı doğru...bana göre.
Sen kırılma yahu. :smiles10: :wave:
Yok ya ne kırılması , laflıyoruz işte... :)
|
|