Grafik Görünüm : Damping Factor Nedir ?

Audio_Technique
09-12-2008, 23:29
Merhaba,

Audio-Trends'de Sn Değer Terem'in damping factor hakkındaki yazısını okudum. Yazı hakkında yorum yapmayacağım ancak aynı konuya burada ben de değinmek istiyorum.

Damping factor terimindeki "damping" sönümlendirmek demektir . "Damping factor" ise sönümlendirme oranıdır. Damping factor anfilerin bir özelliği olarak geçse de sönümlendirilen şey hoparlörlerdeki driver'lardır , özellikle woofer tarzındaki bas hoparlörler. O yüzden hoparlörlerin elektriksel ve fiziksel özelliklerini anlamak oldukça önemlidir.

Bilindiği gibi hoparlörler elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürerek çalışır. Hoparlör diyaframını ileri geri şeklindeki mekanik hareketi ses dalgasını oluşturur. Ancak burada da temel fizik kanunları işler ve arzu etmediğimiz durumlar oluşabilir. Elektrik enerjisiyle harekete geçen woofer ses sinyali sona erse de o anda duramaz ve bir süre daha ileri geri hareket eder . Özellikle büyük diyaframlı ve ataleti yüksek hoparlörler kolay kolay sönümlenemezler ( Bakınız hoparlörlerin Q parametreleri Qms,Qes,Qts ). Davul ve bateri tarzı seslerde bu olayı gözlemleyebiliriz. Tok ve kısa bir bateri yerine uzayan ve uğultulu bir bateri duyuyorsak sönümlenmemiş bir bas hoparlörle karşı karşıyayız demektir. Bu noktada anfilerin sönümlendirme yetenekleri devreye girer. Bazı anfilerin woofer'ları sönümlendirme becerisi çok yüksek iken bazılarının sönümlendirme yeteneği zayıftır.

Peki bir anfi hoparlörü nasıl sönümlendirir ?

Ard arda gelen aralıklı bateri seslerini hayal edelim ses sinyali hoparlörlere ulaşınca hoparlör titreşir . Bu olay elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüşme olayıdır. Ses sinyali bittiğinde sessizlik anında tersine durum başlar. Bu sefer titreşen hoparlör kablo üzerinde anfiye doğru bir elektrik sinyali oluşturur. Tıpkı bir mikron gibi . Buna hoparlörün elektro motor kuvveti diyoruz, yani Back-EMF . Hoparlör kaynaklı bu akım tel üzerinde dolaşmaya devam ederse aynı oranda hoparlör de titreşmeye devam edecektir. Ama akımın dolaşmasına izin vermezsek örneğin telin uçlarını kısa devre edersek hoparlör hızla sönümlenecektir ( Bu olayı mikrofonlarda da gözlemleyebilirsiniz ). Hoparlör tarafından baktığımızda telin ucunda anfinin çıkış direnci bulunmaktadır. Anfinin çıkış direnci ne kadar düşükse kısa devreye o kadar yakınızdır ve sönümlenme o kadar çabuk gerçekleşir. Buradan da çıkış direnci düşük olan anfinin sönümleme yeteneğinin neden daha yüksek olduğunu anlayabiliyoruz.

Damping factor değeri yüksek pek çok anfi bulabilirsiniz. Sadece çıkışında değil sinyal yolu üzerinde dahi hiçbir noktasında kapasite bulunmayan anfiler vardır. Bir anfinin çıkışında dc offset'i yok etme amaçlı kapasite varsa damping factoru düşük demektir. Özellikle Class A anfilerde yüksek dc offseti yok etmek için capacitor coupled çıkış yapılır ve dc offset kapasiteyle yok edilir. Ama Class AB SS'ler için konuşursak hi-end dediğimiz sınıfta capacitor coupled çıkışlı anfi yok denecek kadar azdır. Neredeyse hepsi direct coupled'dır.

Class AB SS anfilerde çıkış transistor'larının eşlenikliği ile ilgili bir sorun aklımıza gelebilir. Örneğin milivolts seviyesinde dc kaçağını ele alalım. Anfi direct coupled ise bu sinyal doğrdudan hoparlörlere gider. Hoparlöre verilecek düşük seviyeli dc sanıldığı kadar zararlı değildir. Örneğin hoparlör 10 volt'luk bir ses sinyaliyle 3 cm hareket ediyorsa milivolt seviyesindeki bir dc offset hoparlörün dinlenme noktasını çok az farkla biraz aşağıya veya biraz yukarıya getirecektir. Bu ise hoparlörün dinlenme noktasındaki empedansını olması gerektiğinden biraz daha düşük hale getirir o kadar . Hoparlör maximum 10 voltluk bir sinyale dayanabilirken dc offset'ten dolayı örneğin max 9.9 voltluk bir sinyale dayanabilir duruma gelecektir. Bu ise çok fazla endişelenecek bir durum değildir.

Not : Turkeyforum'un teknik bilgisi tartışılmaz

Saygılar,

frekans2000
10-12-2008, 00:11

ben burada ne demek istediğini anlayamadım.bilgiler için ise teşekkürler!

vintage
10-12-2008, 01:03
http://www.timpani.com.tr/teknik/damping_factor.htm

.

Mihran
10-12-2008, 01:27
Merhaba,

Audio-Trends'de Sn Değer Terem'in damping factor hakkındaki yazısını okudum. Yazı hakkında yorum yapmayacağım ancak aynı konuya burada ben de değinmek istiyorum.

Saygılar,

Şu bahsettiğiniz yazının linkini koyalım da okuyanlar kendileri karşılaştırsın.Neyin ne olduğu anlaşılsın.

http://www.audio-trends.com/forum/viewtopic.php?t=1587

Audio_Technique
10-12-2008, 09:16
http://www.timpani.com.tr/teknik/damping_factor.htm

.

Sn Arduman oldukça detaylı olarak açıklamış . Güzel bir anlatım olmuş.

Audio_Technique
11-12-2008, 15:22
ben burada ne demek istediğini anlayamadım.bilgiler için ise teşekkürler!

Forumlar arası bir tartışmaya vesile olsun diye yazmıştım ama bayram nedeniyle pek ilgi çekmedi sanıyorum.

socrates35
11-12-2008, 19:07
bencede bu forumun kalitesi tartışılmaz. bir forumun kalitesi daha çok yazanlar belirlemez, bunları öncelikle okuyan olması lazım. yazan kalitesi iyiyse kitap yazmalarını tecih ederim, ya da bilimsel makale.

kizavul
11-12-2008, 21:46
Sn,Audio-technique, Sn Arduman ve Deger abinin yazılarını arşivlemekte büyük fayda var. Niye Deger abimi dedim ? Gözümü actıgımda Deger abi ve Rahmet li babasıyla tanıştım. Onların sayesinde Hifi yı sevdim . Bütün herkeze Damping Factor konusuna harcamış oldukları zamana ve emeklere çok teşekkür ederim.

Mete

Mihran
11-12-2008, 22:34
Forumlar arası bir tartışmaya vesile olsun diye yazmıştım ama bayram nedeniyle pek ilgi çekmedi sanıyorum.

O konuda tartışılacak bişey olmadığı anlaşıldı sanırım.:)

sa'nogueira
11-12-2008, 23:10
Selamlar, bu konu ile ilgili anlıyamadığım bir nokta var,,,damping faktörünün ölçüm birimigibi bir kavram var mıdır? yani illa 8 ohm da ölçülmelidir gibi...mesela rotel rb 1080 power amplinin (2x 200 watts)damping factoru internet sitesinde 1000 olarak verilmiş. Accuphase E 450 amplinin (2x 180 watts)damping factoru ise gene kendi sitesinde 120 olarak verilmiş. bu iki değer arasında çok fark var..bu sonuçtan yola çıkarak rotelin güçisteyen bir speakerı accuphase E 450 den çok daha verimli bir şekilde sürebileceği sonucunu mu çıkarmalıyız? ..cevaplarınız için şimdiden tşk.ler

Audio_Technique
12-12-2008, 08:15
Damping factor değeri ( Hoparlörün direnci ) / ( Anfinin çıkış direnci ) olarak geçer. Birimi olduğunu sanmıyorum . Fakat tabii her zaman olduğu gibi bu olayı frekans eğrisi boyunca ele almamız gerektiğinden direnç diye bahsettiğimiz değerlerin aslında empedans cinsinden olması gerekir. Empedans değeri de bildiğimiz gibi o anki frekansa göre değişen birşeydir. Yani damping factor de frekansa göre değişmektedir . Ama bizi ilgilendiren frekanslar yaklaşık 100-600 hz arası olduğundan bu aralıktaki damping factor'e bakmakta yarar var.

Accuphase ile Rotel kıyaslamasına gelince evet Rotel bas hoparlörü muhtemelen daha kontrollu sürecektir (*) . Ama bir anfide damping factorun iyi olması herşey demek değildir.

Damping factoru daha yüksek olan anfi her zaman baslarda daha kontrolludur diyemeyiz. Aynı zamanda beslemesinin çok lineer olması gerekir. Yani yüksek akım çekildiği anlarda 50 hz'de dalgalanmalar başlarsa bu sese de yansır , baslarda yamulmalar başlar. Örneğin ASR 'in damping factoru 600 , Bryston'ın 500, çok yakın değerler gibi gözüküyor ama bas kontrolde ASR belirgin olarak daha iyi çünkü Bryston'dan çok daha fazla lineer.

powerslave
12-12-2008, 09:55

ne alaka olmuş anlamadım? yinede elinize sağlık..

cafyon
16-12-2008, 16:52
Selamlar, bu konu ile ilgili anlıyamadığım bir nokta var,,,damping faktörünün ölçüm birimigibi bir kavram var mıdır? yani illa 8 ohm da ölçülmelidir gibi......

Sönümle(ndir)me katsayısı (veya oranı) belirli bir frekansta hoparlörden kaynaklanan yük (giriş) empedansının yükseltecin kaynak (çıkış) empedansına oranı olduğu için boyutsuz (dolayısıyla birimsiz) bir sayıdır. Adı üstünde katsayıların güzelliği de burada zaten.

Üretici, sönümle(ndiril)me katsayısını belirtirken, "şu frekansta bu kadar" ya da "şu frekans aralığında en az bu kadar" şeklinde ölçüm frekansına atıfta bulunursa daha şık olur tabi.

Hatta yükseltecin farklı hoparlör yükleri için çıkışları mevcutsa (4, 8, 16 vs ohm ile etikenlenmiş çıkışlar) onlara da atıfta bulunulabilir.

Bir de, bu düşüncemin doğrulundan çok emin değilim ama, çoğunlukla - haydi kimi zaman deyelim - yükseltecin iki kanalı birden değil de yalnızca tek kanalı yüklenmişken ölçülen değerleri verebiliyor üreticiler.

darkfury
20-12-2008, 00:42
bu 500 600 gibi değerlere bakıp aldanmamak gerek

önemli olan akım hoparlör sürücülerine geldiğinde damping in kaça düştüğü
hoparlör kablosu anfi damping inin canına okuyor

akımdaki kararlılık ses için daha önemli

Damping factor değeri ( Hoparlörün direnci ) / ( Anfinin çıkış direnci ) olarak geçer. Birimi olduğunu sanmıyorum . Fakat tabii her zaman olduğu gibi bu olayı frekans eğrisi boyunca ele almamız gerektiğinden direnç diye bahsettiğimiz değerlerin aslında empedans cinsinden olması gerekir. Empedans değeri de bildiğimiz gibi o anki frekansa göre değişen birşeydir. Yani damping factor de frekansa göre değişmektedir . Ama bizi ilgilendiren frekanslar yaklaşık 100-600 hz arası olduğundan bu aralıktaki damping factor'e bakmakta yarar var.

Accuphase ile Rotel kıyaslamasına gelince evet Rotel bas hoparlörü muhtemelen daha kontrollu sürecektir (*) . Ama bir anfide damping factorun iyi olması herşey demek değildir.

Damping factoru daha yüksek olan anfi her zaman baslarda daha kontrolludur diyemeyiz. Aynı zamanda beslemesinin çok lineer olması gerekir. Yani yüksek akım çekildiği anlarda 50 hz'de dalgalanmalar başlarsa bu sese de yansır , baslarda yamulmalar başlar. Örneğin ASR 'in damping factoru 600 , Bryston'ın 500, çok yakın değerler gibi gözüküyor ama bas kontrolde ASR belirgin olarak daha iyi çünkü Bryston'dan çok daha fazla lineer.

Audio_Technique
20-12-2008, 08:41
bu 500 600 gibi değerlere bakıp aldanmamak gerek

önemli olan akım hoparlör sürücülerine geldiğinde damping in kaça düştüğü
hoparlör kablosu anfi damping inin canına okuyor

akımdaki kararlılık ses için daha önemli

Hoparlör kablosunun direncine bakmadan birşey söylemek doğru olmaz . Her kablo için aynı şeyi söyleyemeyiz. DF formulü bellidir ( Hoparlör empedansı ) / ( Anfinin çıkış empedansı ) . Bu formülde anfinin çıkış empedansına hoparlörün direncini eklemek gerekiyor tabii Sn Darkfury haklı.

Örneğin giriş seviyesinden Van Den Hul the Wind hoparlör kablosunu ele alırsak 3.7 Ohm / Km. Yani metrede 0.0037 ohm, 2 metresi de 0.0074 ohm . Böyle bir kablo DF=500 olan bir anfiyi yaklaşık 340'a düşürecektir. Ama örneğin Van Den Hul SCS-2'yi ele alırsanız bu kablonun direnci 0.51 ohm / Km , 2 metresi 0.00102 ohm . Bu kablo da DF=500 olab bir anfiyi yaklaşık 470'e düşürecektir. Yani kablodan kabloya çok değişim gösteriyor.

Crossover'ı hoparlör tarafında düşünmemiz gerektiğinden bu formule katmamalıyız.