Grafik Görünüm : Görme Engellilere Teknik yardım.(E-Kitap konusunda)

TA2CCC
25-02-2006, 15:46
Sevgili arkadaşlarım benimde uzun zamandır hizmet verdiğim bir konuda sizlerinde yardımlarınızı bekliyoruz.
Bu konuda yetkili bir dostumun mailini aynen yayınlıyorum.İlgilerinizi bekleriz.Sevgilerimle.

Merhabalar...
Görme özürlülere kitap seslendirmek amacıyla bir grup olusturmus bulunuyoruz.
Grubumuzun adresi :http://groups.yahoo.com/group/seslikitaplar/ dir.

Cok kısa bir zamanda 80 kisiye ulastık. Ancak faal uyelerimizin sayısı cok degil.
Sizlerden cevrenizde gercekten kitap seslendirmeye vakit ayıracak gönüllülere ulasarak ve bize yonlendirerek destek olmanizi rica ediyoruz.

Bu güne kadar kitap seslendirme isinde her hangi bir koordinasyon yapılmadıgı için zaten yok denecek kadar az olan kitap sayısı (Türkiye'de 350, NewYorkda 250 000 hem cd, hemde brail olarak) farkli kurumlarda ayni kitap seslendirilmesi sonucu artırılamamıştır. Yaklasık 150 aynı kitap sadece iki kurumda ayrı ayrı okunmustur.
Bu emek sarfiyatının ve aynı kitabın okunmasının önüne geçebilmek ve bu güne kadar hangi kitaplar seslendirilmiş ve hangi kurumda bulunuyor, şu anda hangi kurumda hangi kitap seslendiriliyor bilgilerinin görülebilmesi amacıyla da ;
http://www.seslikitapgonulluleri.com/ adresindeki veb sayfamız da bir seslendirilmis kitaplar arama motoru veri tabanı olusturmuş bulunuyoruz.
Bu veri tabanı Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Engelliler(ÖZÜRLÜLER) Bölümü ve İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı listelerini kapsamaktadir.
İleride listemizi daha da genisletecegiz.

Sizlerden öncelikle grubumuza üye olmanizi ve sonra da cevrenize bu konuda bilgi aktararak gonullu bulmamıza yardımcı olmanızı rica ediyoruz.
Eger varsa web sayfalarinizda grubumuza link verebilirsiniz.
Seslendirme konusunda kitap okuma kurallarında teknik destege kadar her turlu yardıma hazırız.

Sevgi ve saygilarimizla
sesli kitap gönüllüleri grubu adina
Kadir Arsu

alishiaa
14-04-2006, 14:14
arkadaşlar bu projeyi destekemenizi gönülden diliyorum. hepimizin başına böyle birşey gelebilir. ben mesaj limitimi dolduramadığım için sizlere konu ile ilgili link vermeiyorum ama TA2CCC adlı arkadaşımız kendi yazdığı mesajda gerekli adresleri sizlere iletmiş.
desteğinizi bekliyorum.konuyla ilgili bilgi Kadir Arsu adına aşağıdadır:

Sesli Kitaplar Engelleri Kaldırıyor

"Engeller kaldırılabilir... Özürlülerin önünde engel olmayı reddediyorum" diyenler; kitaplar artık konuşuyor. Tek amacımız görme özürlülere kitap seslendirmek ve kendilerine ulaşmasına çaba sarf etmektir.

Türkiye'de sesli kitap üreten bir çok kurum ve kuruluş bulunuyor. Ancak bu kurum ve kuruluşların birbirinden bağımsız ve habersiz çalışıyor olması, aynı kitapların tekrar okunması durumunu ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla bu durum kitap sayısını artırırken, çeşitliliğini önlemektedir. Devletin bir sesli kitaplığı olduğundan haberi bile olmayan binlerce özürlü vatandaş bulunuyor. Bu eksikliklerin giderilmesi ve görme özürlü arkadaşlarımıza destek vermek amacıyla “ Sesli Kitap Projesi” hayata geçirilmiştir. Yeni hayat geçirilen bu projenin yürütülmesi için her türlü katılım ve desteğe ihtiyaç duyulmaktadır.

Proje, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Özürlüler Bölümü ve İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı ile müşterek olarak yürütülüyor. Bakırköy Belediyesi de kitap listelerini bizlerle paylaşıyor.

Amerikan ulusal kitaplığında 250 000 adet CD'ye seslendirilmiş kitap bulunmaktadır. Son 4- 5 yıl içinde Türkiye'de seslendirilmiş kitap sayısı (dijital) 350- 400 adet. Kasetlere okunmuş 2000 adet kitap ise, denetleyecek personel olmaması nedeniyle dijitale dönüştürülmek için beklemektedir. Amerika'da kütüphanelerde sadece görme özürlüler bölümü için 102 personel çalışıyor. Türkiye'de bu sayı ise, 0. Amerika'da bu çalışmalar için ayrılan bütçe, 80 milyon USD. Türkiye'de ise, böyle bir bütçe görünmüyor.

“Sesi Kitap Projesi” ile birlikte iki ay gibi bir sürede seslendirilmesi biten ve seslendirilmesi devam eden kitapların sayısı 196 adet olmuştur. 4 yıl içinde 400 adet seslendirilen kitap sayısı, iki ay içinde 200 adete yükselmiştir.

Proje Çalışmaları Nelerdir?

Görme özürlü arkadaşlarımızın talep ettikleri kitapların seslendirilmesini sağlamak öncelik arz ediyor. Kitap seslendirmeleri sadece Türkçe değil, talebe göre İngilizce, Almanca ve İtalyanca yapılıyor.

Sesli Kitap Projesindeki ilk çalışma, kurumlararası ve insanlararası koordinasyonunun sağlanarak, emek sarfiyatının önüne geçilmesi için bir veri tabanı hazırlanması oldu. Hazırlanan veri tabanıyla birlikte, 26 Şubat 2006 tarihinden itibaren, okunan kitapların listesi projeye ait adreste yayınlanmaya başladı.

İkinci çalışma ise,16 Ocak 2006 tarihinde itibaren adresinde bir mail grubu oluşturuldu. Şu anda 888 kişi olan bir mail grubu oluşturulmuştur. Bu grubun öncelikli amacı bir kamuoyu oluşturmaktır. Kamuoyu yaratması beklenen grup üyeleri, kitap seslendirmelerinde de aktif rol oynuyor.

Çalışmalar Nasıl Yapılıyor?
veri tabanı yani kitap listesi, iki bölümden oluşuyor. Birinci listede mevcut seslendirilmiş kitapların listesi yer alıyor. İkinci listede ise, şu anda seslendirilmesi devam eden kitapların isimleri yer alıyor.

Gönüllü kişi, öncelikle seslendirmek istediği kitabın, seslendirilip, seslendirilmediğini öğreniyor. Bu işlem web sayfasındaki arama motorunda gerçekleştiriliyor. Web sitesindeki arama motoruna kitabın adı yazılarak, o kitabın seslendirilmesinin yapılıp, yapılmadığı sonucuna ulaşılıyor. Eğer kitap seslendirilmiş ise, hangi kitaplıkta olduğu görülüyor. Arama motorundaki tarama sonucunda kitabın ismi çıkmıyorsa, kitabın seslendirilmemiş olduğu anlaşılıyor. Gönüllü kişiler, sonuçlara göre seslendirmek istedikleri kitabı " Ben ....yazarın.......kitabını seslendiriyorum" diyerek, web sayfasındaki gruba deklare ediyor. Bu durumda deklare edilen kitabın ismi, seslendirme aşamasında olan kitaplar listesinde yerini alıyor. Seslendirme işleminin bitmesiyle birlikte, kitaplar CD haline getiriliyor. Yayın hazırlığının tamamlanmasıyla birlikte, belge karşılığında kitaplar kütüphaneye teslim ediliyor.

Kitaplar Görme Özürlülere nasıl ulaştırılıyor?

Bu konuda henüz çalışmalara devam ediliyor. Görme özürlü arkadaşlarımız, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Görme Özürlüler Bölümü ve İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı’ndan seslendirilmiş olan kitaplara ulaşabiliyorlar.

Şu anda sadece kendi müracaat eden özürlü arkadaşlara hizmet veriliyor. Özürlü kimlik sahibi görme özürlülerin, PTT ya da sponsor olacak her hangi bir kargo şirketi aracılığıyla, ayda 1 sefer olmak üzere adreslerine ücretsiz olarak CD kitap teslimi yapılmasıdır. .

Önemli not: Bu projenin tamamı telif hakları kanununu ek 11. Maddesine uygun olarak ve hiç bir aşamasında ticari bir kazanç düşünülmeden yapılmaktadır.)

Sevgi ve saygılarımla
A.Kadir Arsu
akarsu1954@gmail.com
0216 391 67 37
0532 354 13 01

alishiaa
17-04-2006, 13:34
arkadaşlar tüm fıkra sayfaları eğlence sayfaları sayfalara dolusu cevap alırkenn, böyle bir konuda duyarsız kalmanız şaşkınlık verici.
desteğinizi bekliyoruz...

yukcel
14-06-2006, 09:17
özürlü arkadaşlar için iyi bir çalışma

tuana_leyl
25-10-2006, 21:26
bu konular çoğu kişiler tarafından es geçiliyor önemli bir noktaya değinmişsiniz üye olmaya çalışacağım ama ne kadar yardımcı olabilirim bilemiyorum arkadaşlarıma da tavsiye edeceğim saygılar

bulobal
26-10-2006, 04:33
duyarlılığınız çok güzel.

baskan_42
15-02-2007, 09:36
arkadaşlar hepimiz elimizden gelen azami hayreti gösterecegiz bu konuda özürlü vatandaşlar geçmiş senelerde çok ihmal olmuş

baskan_42
15-02-2007, 09:38
görme özürlü arkadaşlarımızın büyük çogunlugu duyarak ögrenme yetenekleri mükemmel allah bir taraftan alrsa diger bir tarafa üstünlük veriyor

a.kurucu
21-08-2007, 18:50
Engelli olmak Dünya ve teknoloji den de engelli olmak değildir.Lütfen engelli kardeşlerimizin ellerinden tutalım.kampanyanıza canı gönülden katılıyor tebrik ediyorum.