Grafik Görünüm : Lavabodan su niçin sağa dönerek boşalıyor?

asi_genc
14-06-2005, 12:48
Lavabodan su niçin sağa dönerek boşalıyor?

Lavabonuzu veya küvetinizi su ile doldurun ve tıkacı aniden çekin. Su düz olarak delikten boşatmayacak, döne döne bir hortum oluşturacak şekilde boşalacaktır.

Bu dönüş yönü kuzey yarımkürede sağa doğru, yani saat yönünde, güney yarımkürede ise tam tersidir. Bilim insanları buna 'Coriolis' kuvveti diyorlar. Her iki yarımkürede böyle birbirine ters yönde hava akımlarının ve okyanus akıntılarının olduğu herkes tarafından kabul ediliyor da, bir lavabodan boşalan suda, böyle küçük bir ortamda dünyanın dönüşünün etkili olup olamayacağı tartışma konusu. Dünya kendi etrafında dönerken her tarafındaki hız aynı değildir.

Ekvatordaki biri, bir günde dünya çapı kadar yani 40.000 kilometre giderken bir diğer ifade ile saatte 1670 kilometre hızla yol alırken, tam kutuptaki bir insan sıfır hızla sadece kendi etrafında dönmektedir. Aynı şekilde gökyüzünde asılı gibi duran bulutlar rüzgarın etkisini katmazsanız yere göre hareketsizdirler ama altlarındaki kara parçası ile birlikte dönerler. Bu durumda ekvatordaki bulutlar da kutuptakilere nazaran hızlı dönmektedirler.

A'yı ekvatorda, B'yi ise onun tam kuzeyinde 45 derece paralelinde iki nokta olarak düşünelim. Bir top mermisini A'dan tam kuzeye nişanlayıp attığımızda, atış sırasında ekvatorun dönüş hızı B noktasına göre neredeyse iki kat olacağından mermi B noktasının doğusuna gidecektir.

Aynı şekilde kuzey kutbundan hemen hemen hareketsiz bir konumdan tam güneye atılan bir mermi 45 paralelinde dünya dönüş hızı daha çok olduğundan bu sefer hedefin batısına düşecektir. Yani kuzey yarımkürede kuzeye veya güneye atılan her şey atanın konumuna göre sağa gitmektedir. Bu durum güney yarımkürede ise sola doğru gerçekleşmektedir. Her iki yarımkürede kuzey - güney doğrultusunda hareket eden hava akımları ve okyanus akıntıları bu durumdan etkilenirler.

Kuzey yarımkürede sağa, güneyde sola dönerler. Ancak be. dünya yüzünde büyük bir ölçekte okyanusların dibindeki sürtünme ve bulutların, hava akımlarının üzerinde bulundukları yerle birlikte hareket etmelerinin etkileriyle oluşan bir tabiat olayıdır.

Bilim insanları bunun lavabo veya küvet gibi nispeten mikro ölçüde de mümkün olup olmadığını hala tartışıyorlar. Bir kısmı burada suyun musluktan çıkış şekil ve hızının, lavaboya düştüğü noktanın, lavabonun ve suyun gittiği yerin yapısının etken olduğunu söylüyorlar, diğerleri de ideal şartlarda 50 kere deney yapın ve görün diyorlar. Haydi banyoya, bilimsel deney yapmaya...!

Tc-arma
14-06-2005, 12:59
Evet bu güzel bilgi için teşekkürler; Bu konu bana rahmetli "Barış Manço"yu hatırlattı. Tam ekvatorda, kuzey-güney yarımkürenin kesiştiği yerde bu senin dediğin deneyi yapmıştı... Bir adım farkla hem sağa hem de sola dönüş hareketlerini gösteriyordu; Nur için de yatsın...

seyhun
14-06-2005, 15:42
Ben de seyretmiştim o proğramı.Allah rahmet etsin.Cenabı Allah ne güzel yaratmış şu dünyayı.Hikmetine kurban olduğum....Selamlar

master
14-06-2005, 15:58
Evet bu güzel bilgi için teşekkürler; Bu konu bana rahmetli "Barış Manço"yu hatırlattı. Tam ekvatorda, kuzey-güney yarımkürenin kesiştiği yerde bu senin dediğin deneyi yapmıştı... Bir adım farkla hem sağa hem de sola dönüş hareketlerini gösteriyordu; Nur için de yatsın...
+1 :wave:

Mustafa Kalkan
14-06-2005, 17:05

Lavabonuzu veya küvetinizi su ile doldurun ve tıkacı aniden çekin. Su düz olarak delikten boşatmayacak, döne döne bir hortum oluşturacak şekilde boşalacaktır.

Bu dönüş yönü kuzey yarımkürede sağa doğru, yani saat yönünde, güney yarımkürede ise tam tersidir. Bilim insanları buna 'Coriolis' kuvveti diyorlar. Her iki yarımkürede böyle birbirine ters yönde hava akımlarının ve okyanus akıntılarının olduğu herkes tarafından kabul ediliyor da, bir lavabodan boşalan suda, böyle küçük bir ortamda dünyanın dönüşünün etkili olup olamayacağı tartışma konusu. Dünya kendi etrafında dönerken her tarafındaki hız aynı değildir.

Ekvatordaki biri, bir günde dünya çapı kadar yani 40.000 kilometre giderken bir diğer ifade ile saatte 1670 kilometre hızla yol alırken, tam kutuptaki bir insan sıfır hızla sadece kendi etrafında dönmektedir. Aynı şekilde gökyüzünde asılı gibi duran bulutlar rüzgarın etkisini katmazsanız yere göre hareketsizdirler ama altlarındaki kara parçası ile birlikte dönerler. Bu durumda ekvatordaki bulutlar da kutuptakilere nazaran hızlı dönmektedirler.

A'yı ekvatorda, B'yi ise onun tam kuzeyinde 45 derece paralelinde iki nokta olarak düşünelim. Bir top mermisini A'dan tam kuzeye nişanlayıp attığımızda, atış sırasında ekvatorun dönüş hızı B noktasına göre neredeyse iki kat olacağından mermi B noktasının doğusuna gidecektir.

Aynı şekilde kuzey kutbundan hemen hemen hareketsiz bir konumdan tam güneye atılan bir mermi 45 paralelinde dünya dönüş hızı daha çok olduğundan bu sefer hedefin batısına düşecektir. Yani kuzey yarımkürede kuzeye veya güneye atılan her şey atanın konumuna göre sağa gitmektedir. Bu durum güney yarımkürede ise sola doğru gerçekleşmektedir. Her iki yarımkürede kuzey - güney doğrultusunda hareket eden hava akımları ve okyanus akıntıları bu durumdan etkilenirler.

Kuzey yarımkürede sağa, güneyde sola dönerler. Ancak be. dünya yüzünde büyük bir ölçekte okyanusların dibindeki sürtünme ve bulutların, hava akımlarının üzerinde bulundukları yerle birlikte hareket etmelerinin etkileriyle oluşan bir tabiat olayıdır.

Bilim insanları bunun lavabo veya küvet gibi nispeten mikro ölçüde de mümkün olup olmadığını hala tartışıyorlar. Bir kısmı burada suyun musluktan çıkış şekil ve hızının, lavaboya düştüğü noktanın, lavabonun ve suyun gittiği yerin yapısının etken olduğunu söylüyorlar, diğerleri de ideal şartlarda 50 kere deney yapın ve görün diyorlar. Haydi banyoya, bilimsel deney yapmaya...!
Bunlara ek olarak:
Dünya kendi etrafında 1670km, güneş uzayda helezonik bir şekilde yol almakta,dünya güneş etrafında ayrıca dönmekte ve uzaydaki hareket hızı saniyede 35-40 km. Dünya kendi etrafında biraz hızlı dönse üzerindekileri uzaya dağıtacak. Biraz yavaş dönse üstümüzdeki hava bizi silindir gibi ezecek.Dünya veya herhangi bir gezegen veya yıldız uzaydaki yolculuğunda bir an geç kalsa kainat birbirine girecek.YUNUS ne güzel anlatmış;
Yerden göğe küp dizseler,
Birbirine bend etseler,
Aradan birini çekseler,
Seyreyle sen gümbürtüyü.
Yani Allah kainatı hassas dengeler üzerine yaratmış, kurmuş.Olayın tam açıklaması bu.

kuzucuk
14-06-2005, 20:27
:smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2: :smiles2:

turhan
14-06-2005, 21:17
evet rahmetli barış manço . bende hatırladım o programı

saruman
14-06-2005, 23:35
eee tam ekvatorda nasıl akıyor su? dönmeden mi?

Chute
14-06-2005, 23:37
Saruman, Bak hiç aklımıza gelmeyen soru o. Bravo gerçekten bakalım açıklamısını yapabilecek arkadaşımız olucakmı.

ustundag
14-06-2005, 23:56
Dönmeden akar..
Yarısı bir tarafa, diğer yarısıda diğer tarafa dönmeyeceğine göre..

yılmazkutsal
15-06-2005, 00:13
Dönmeden akması mümkün değil,çünkü su aşağı doğru çekilirken suyun çekim kuvvetinden girdap oluşacağından muhakkak bir tarafa dönecektir.Deliğin üzerindeki su miktarıda önemli tabii,su çok az olursa debiside az olacağından bi tarafa dönmeden akar...Ööööffff,kafam döndü be...

Tc-arma
15-06-2005, 00:32
eee tam ekvatorda nasıl akıyor su? dönmeden mi?

Ben bişeylerle hep bişeyler hatırlayan bişeyim...

Bu soru bana şunu hatırlattı;

Bugün hava 0 (sıfır) santigrad derece, yarın ise bugünün 2 katı daha sıcak ise yarın kaç santigrad derecedir???

Chute
15-06-2005, 00:42
Konuyu biraz açayım Barışmanço yaptığı testi. Su dolu bir kaba bir çöp parçası koydu ve ekvator çizgisi kabul edilen yerin bir tarafına koydu. Çöp sağa doğru döndü haraket etti yavaş yavaş.
Sonra ekvator çizgisi kabul edilen çizginin öbür tarafına koydu. Çöp parçası bu defa sola doğru hareket etti.
Şimdi Saruman arkadaşımızında sorduğu gibi tam çizgi denilen yerin ortasına koysa idik kabımızı çöp parçası nereye doğru haraket eder veya hareketsizmi kalırdı.

cevreci_43
15-06-2005, 00:49
teşekkürler bilgilendirme için

MeTePe
15-06-2005, 01:09
Ben bişeylerle hep bişeyler hatırlayan bişeyim...

Bu soru bana şunu hatırlattı;

Bugün hava 0 (sıfır) santigrad derece, yarın ise bugünün 2 katı daha sıcak ise yarın kaç santigrad derecedir???

Bu kolay bir soru..

0 dediğimiz suyun donma ve erime sıcaklığı.. aslında bir işaret noktası. Mutlak 0 ise 0 derece Kelvin.. yani -273.15 derece santigrat.

Sonuç: 0 derece santigrat=273.15 derece Kelvin
2 katı ise 546.3 Kelvin = 273.15 derece santigrat.

Yani bayağı sıcak olacak..

MeTePe
15-06-2005, 01:13
Yukarıda anlatılan olayda suyun akışını elinizle değiştirmeye çalışsanız bile aynı yönde akmakta ısrar edecektir. Ancak, lavoba tıkanıp içine su biriktirildiğinde bu su 1 günden fazla bekletilirse tıkaç açıldığında elinizle hangi yönü denerseniz o yönde akmaktadır. Bunun nedeni bilinmemekte ve suyun moleküler düzeyde belleği olup olmadığı tartışılmaktadır.

Tc-arma
15-06-2005, 01:25
Bu kolay bir soru..

0 dediğimiz suyun donma ve erime sıcaklığı.. aslında bir işaret noktası. Mutlak 0 ise 0 derece Kelvin.. yani -273.15 derece santigrat.

Sonuç: 0 derece santigrat=273.15 derece Kelvin
2 katı ise 546.3 Kelvin = 273.15 derece santigrat.

Yani bayağı sıcak olacak..

0x2=1 ??? :eyecrazy:

Walla ben anlamadım???

MeTePe
15-06-2005, 03:53
0x2=1 ??? :eyecrazy:

Walla ben anlamadım???

Dostum,

Santigrad sıcaklığın derecelendirilmesi için kullanılan sanal bir ölçek. 0 derece ise suyun donma sıcaklığı.. Bu değer mutlak ısı derecelendirmesini yapmış olan Kelvin'e göre 273 derece (Kelvin)... İki katı 546 derece Kelvin eder.

Suyun donma sıcaklığı = 0 C = 273 K

546 Kelvin = 273 Santigrad.. Bunun anlaşılmayan neresi?

Santigrad = santi (yüzde-"cent")+grad (grade-derecelendirme) = yüzdelik derecelendirme
Santigrad = Suyun donduğu yere sıfır, kaynadığı yere 100 diyip arayı 100 parçaya böldüğümüzde kullandığımız yöntem. Aslında orijinali Celsius olmalıdır.

Kelvin = moleküllerin ve olası en küçük parçalarının tamamen durduğu sıfır enerji durumunu hesaplamıştır ve bu noktaya 0 Kelvin (mutlak sıfır, daha aşağısı yok!) demiştir. Bu değer -273.15 Santigrad (Celsius) a denktir.

ABYM
15-06-2005, 08:35
ya rahmetli Barış MAnço o kabı tam ekvatorada koymuştu ve çöp hiç kıpırdamadan su boşalmıştı......

Chute
15-06-2005, 20:48
Su mu boşalmıştı? Su nasıl boşalır kaçakmı var şebekede. Pek anlamayadım. Benhde izledim o bölümü fakat ekvator çizgisinin üzerine koymamıştı kabı gibime geliyor. 10 seneden fazla oldu sanırım bu testti yapalı.

bahtiyarsen
15-06-2005, 20:54
ya rahmetli Barış MAnço o kabı tam ekvatorada koymuştu ve çöp hiç kıpırdamadan su boşalmıştı......

Doğru tam ortaya koydu ve çöp hiç dönmeden su boşalmıştı.

emirdagli
17-06-2005, 07:00
Evet arkadaslar o programi bende izledim (ne programmis yaw millet hatirliyor nur icinde yatsin Baris Manco) evet bende iki taraftada denedigini hatirliyorum hatta ne zaman lavoboya gitsem aklima gelir bu program.

devildawn
22-06-2005, 23:27
barış manco tam ekvator çizgisinde de aynı deneyi yapmış ve su hiç dönme yapmadan olduğu gibi boşalmıştı
saygılar

reis1905
24-06-2005, 17:02

Sayın üstad, müsadenle... Dünyanın çapı 12756 Km, 40000 değil. Dikkatinden kaçmış olmalı. Herhalde "çevresi" diyecektin...

Evet, Rahmetli Barış Manço yıllar önce 7'den 77'ye programında bunu açıklamıştı. Tam ekvator çizgisinin üstünde ise su hiçbir yöne dönmeden akıp gidiyordu.

Saygılar...

Backroom
16-05-2006, 14:42
Bu programı izleyen, herkes gibi etkilenenlerden biri de benim, ancak ; ekvator çizgisinde, kuzeyinde ve güneyinde yapılan ve suyun akış yönünün değiştiği her pozisyonda elindeki leğeni tutan yerlinin leğeni tutuş şeklinin de değiştiğini yıllar sonra farkedenlerdenim. Evet, normalde her iki yarımkürede su aksi yönde dönerek boşalıyor, ekvator çizgisinde ise olay bu kadar bariz bir şekilde gerçekleşmiyor.Sonuçta herşeyi o yerli adam ayarlamış, maalesef rahmetli Barış Manço ve bizler de bu numarayı yemiş oluyoruz. Bilginize.

angry
18-05-2006, 21:11
bu başlığı görünce konuları okuman geldi Barış MANÇO aklıma o zaman her hafta sonu beklerdim 7 den 77 ye programını ne günlerdi be adam olacak çocuk.

eses262
20-05-2006, 16:57
Katılmamak elde değil Barış Mançonun mekanı cennet olsun bu değerli insanın sayesinde bir çok şeyin farkına varmıştık.

no tf
30-05-2006, 11:47
verdiğiniz bilgileriçin teşekkürler...

yakup_rr
01-05-2007, 13:01
bilgiler için teşekkürler

omerg
01-05-2007, 19:47
Barış Manço'da yapmıştı o testi,

ondervildan
15-02-2009, 17:59
tabi konu cok eskiden yazilmis ama yine de iceriginin degismedigini dusunuyorum. gercekten de bir olayin bu kadar yuksek oranda hatirlanabilmesi yani o programin ne kadar cok etki yarattigi inanilmaz bir olay ve sevgili baris manconun ne kadar etkili ve sevilen bir insan oldugunun ispati aslinda.
deney konusuna gelince bunu izledigim anda "olmaz boyle sey gercek degil bu" demis ve bir sonraki bolumde de bu konu ile ilgili aldigi bircok elestiri uzerine bir duzeltme yayinlamisti baris manco. nette detaylica aradim ama deneyin oldugu programi herkes yakalamis olmasina ragmen duzeltmeyi kimsecikler izlememis yada hatirlamamis. sonucta cok eski bir olay ve ben de hatirladigimdan emin olmak istiyorum. eger bir bolum sonraki duzeltmeyi hatirlayanlar varsa el kaldirsin :P.
Rahmetli super otesi bir adamdi. nur icinde yatsin...

Bu programı izleyen, herkes gibi etkilenenlerden biri de benim, ancak ; ekvator çizgisinde, kuzeyinde ve güneyinde yapılan ve suyun akış yönünün değiştiği her pozisyonda elindeki leğeni tutan yerlinin leğeni tutuş şeklinin de değiştiğini yıllar sonra farkedenlerdenim. Evet, normalde her iki yarımkürede su aksi yönde dönerek boşalıyor, ekvator çizgisinde ise olay bu kadar bariz bir şekilde gerçekleşmiyor.Sonuçta herşeyi o yerli adam ayarlamış, maalesef rahmetli Barış Manço ve bizler de bu numarayı yemiş oluyoruz. Bilginize.

xx34
01-03-2009, 10:01
bu başlığı görünce yazılanları okumadan önce aklıma barış manço geldi.yazılanları okudukça anlaşılıyorki çocuklarla iyi iletişim kurabilen insanların öğrettikleri yıllar geçsede anımsanabiliyor.adam bizi sadece eğlendirmemiş bize dünyayı tanıtıp dünyaya bizi tanıtmış. nur içind yatsın.